24. a 25. 11. 2016 / Konference Adriena Šimotová a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury XX. století a současnosti

17. 11. 2016Artalk Infoservis

Adriena Šimotová a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury XX. století a současnosti / Karolinum: Vlastenecký sál / Praha / 24. a 25. 11. 2016

Adriena Šimotová a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury XX. století a současnosti

Konference ADRIENA ŠIMOTOVÁ a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury XX. století a současnosti. ¬ Termín konání: 24.– 25. listopadu 2016. Místo konání: Vlastenecký sál, historická budova Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1. ¬ U příležitosti devadesátého výročí narození Adrieny Šimotové připravil Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna spolu s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Katedrou teorie a dějin umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. ¬ Záštitu převzali J. E. Charles Malinas, velvyslanec Francie v České republice, Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy, a Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Čtvrtek 24. 11. 2016

10.00 Zahájení

10.00 – 13.00 | Moderuje Ing. arch. Mgr. Marie Pětová, Ph.D., Fakulta humanitních studií UK, Praha

¬ 10.15 Mgr. Pavel Brunclík, spolupracovník Adrieny Šimotové, kurátor, editor, Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna. Pozdní cesta. Poslední půldruhé desetiletí života a tvorby Adrieny Šimotové. Světlo tvorby v kontinuitě a změnách výrazových poloh pozdního díla, světlo autorských výstav z této doby, účast na výstavách společných, monografie, katalogy. Světlo blízkosti, ohlasy …

¬ 10.45 doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc., historik umění. K prvním uměleckým krokům Adrieny Šimotové (50.–60. léta …). Krátkou vzpomínkou se Jiří Šetlík vrací ke společně prožitému dětství se sestřenicí Adrienou Šimotovou. Vzhledem k trvalé rodinné vazbě se dotýká některých souvislostí malířčina osobního života, především sblížení s Jiřím Johnem a jejího uměleckého vývoje po obrat k nefigurativnímu vyjadřování.

¬ 11.15 PhDr. Miloš Ševčík, Ph.D., vedoucí katedry estetiky FF UK, Praha. Zobrazené tělo jako pulzace energie. Příspěvek bude inspirován zejména pozdní tvorbou Adrieny Šimotové a jejími reflexemi vlastní tvorby. Za pomoci konceptů vybraných teoretiků 20. století, zvláště E. Levinase, J.-F. Lyotarda, G. Deleuze a J. Gila, upozorní příspěvek na zásadní rozdíl mezi tvarem těla či předmětu obecně a estetickou událostí v obraze.

¬ 11.45 prof. Michel Métayer, emeritní ředitel École des Beaux-Arts, Toulouse. Co zůstává. Díla Adrieny Šimotové se zdají vztahovat k proměně, již nastolují. V tomto smyslu je k jejich pochopení třeba vstoupit do paměti, kterou obsahují. Prezentace, jež se bude zabývat vztahem Šimotové k Rilkemu, ukáže, jak je temporalita její tvorby prolnuta „trváním“.

¬ 12.15 prof. PhDr. Miroslav Marcelli, CSc., vedoucí Katedry elektronické kultury a sémiotiky, Fakulta humanitních studií UK, Praha. Adriena Šimotová: po stopách hľadania. Akú podobu, aké ciele a aké postupy malo hľadanie, ktorého stopy nachádzame vo výtvarnom diele Adrieny Šimotovej? V akom zmysle sa tu vôbec dá hovoriť o hľadaní a čo bolo jeho (vždy predbežným) výsledkom?

Přestávka 13.00 – 14.30

14.30 – 18.00 | Moderuje PhDr. Miloš Ševčík, Ph.D.

¬ 14.30 Mgr. Jan Bierhanzl, Ph.D., Ústav filosofie AV ČR, Fakulta humanitních studií UK, Praha. Tvář je protržením smyslového. Adriena Šimotová a Emmanuel Levinas. Zatímco na obraze Tvář (Make-up) z roku 1970 je tvář ochráněna vrstvou make-upu a zasazena do společenského kontextu líčením, výrazy a gesty, v průběhu 70., 80. a 90. let Adriena Šimotová stále více tvář „vytrhává“ z kontextu, sdírá ji čím dál víc z kůže, až ji obrátí v rub bez líce. Pokusíme se ukázat, že u Levinase se dá sledovat analogický posun od setkání s tváří, jež je „protržením smyslového“, k transcendenci interiorizované v materialitě mateřského těla.

¬ 15.00 PhDr. Milena Slavická, dříve AVU, Praha. Rozhovor v čase, interpretace díla Adrieny Šimotové přes vybrané texty tří filosofů (Hannah Arendtové, Martina Heideggera a Martina Bubera).

¬ 15.30 Mgr. Jana Geržová, historička, kritička a kurátorka, Bratislava. Od viditeľného k skrytému, od autobiografického k univerzálnemu. Dve perspektívy nazerania na tvorbu Adrieny Šimotovej. Štúdia sleduje autorkinu tvorbu v kontexte miesta a času, rovnako historického ako aj privátneho, v ktorých vznikala. Pri interpretácii vybraných diel autorky s dôrazom na tvorbu 80. rokov uplatním dve vzájomne sa doplňujúce perspektívy nazerania. V jednej zaujmem stanovisko pozorovateľa, ktorý sa cez viditeľné dostáva k skrytému. V druhej, opierajúc sa o výber autentických autorkiných výpovedí budem rekonštruovať opačný proces od slov k obrazom, od osobního k univerzálnemu.

¬ 16.00 prof. PaedDr. Radek Horáček, Ph.D., vedoucí Katedry pedagogiky PdF MU, Brno. Adriena Šimotová a mezigenerační dialogy (několik brněnských zastavení). Mezigenerační dialogy a pozice umělce v proměněném období po r. 1989; – sebereflexe a sebeprezentace u tvůrců generace Adrieny Šimotové a generací nejmladších.

Přestávka 16.30 – 17.00

¬ 17.00 Trojí pohled na literární tvorbu Adrieny Šimotové publikovanou v knihách Uvnitř – vně (Malá sdělení), Praha 1994, a Hlava k listování, Praha 1997. PhDr. Milena Slavická, editorka knihy Hlava k listování, Mgr. Pavel Brunclík, editor 2. vydání uvedených knih, PhDr. Marie Langerová, dříve Ústav pro českou literaturu, AV ČR, literární historička a teoretička. Rozpravu zprostředkovávající různé pohledy na literární tvorbu Adrieny Šimotové bude provázet Lucie Trmíková přednesem textů Adrieny Šimotové.

¬ 18.00 Olga Sommerová, filmová režisérka. Moje XX. století. Projekce dokumentárního filmu (v délce 57 minut) věnovaného Adrieně Šimotové (1926), spisovatelce Lence Reinerové (1916) a operní pěvkyni Soně Červené (1925). Projekce filmu je spojená s úvodem a následným komentářem Olgy Sommerové (a rozhovorem s ní) a uzavře čtvrteční program ve Vlasteneckém sále Karolina. Změna programu vyhrazena. Časový harmonogram příspěvků je orientační.

Pátek 25. 11. 2016

9.00 – 13.00 | Moderuje Mgr. Jana Geržová

¬ 9.00 Lenka Vráblíková, PhD Candidate School of Fine Art, History of Art & Cultural Studies, University of Leeds. Stopy Adrieny Šimotové v herezích feministické interpretace. Příspěvek pojímá obtíže, které zakouší feministické bádání při setkání s osobností a dílem Adrieny Šimotové jako teoreticky, politicky, esteticky a afektově produktivní střetnutí. S pomocí Derridovy interpretace Patočkových Kacířských esejí se pokouší jít po stopách Adrieny Šimotové jako intelektuální, umělecké a feministické kacířky.

¬ 9.30 Zita Prášková, Bc. et Bc., studentka Arts Management na VŠE a absolventka bakalářského studia v Ústavu pro dějiny umění, FF UK, Praha. Adriena Šimotová – Ana Mendieta. Různé podoby ženského principu v umění. Příspěvek se zabývá životem a dílem dvou umělkyň, které se neznaly a nikdy nesetkaly. Text staví jejich přístupy do vzájemné interakce, srovnává jejich díla a snaží se interpretovat paralely, které vedou k propojujícím momentům jejich tvorby.

¬ 10.00 Mgr. Věra Vávrová, Fakulta humanitních studií UK, Praha. Stopy tlaku odhalující nenaléhání. Příspěvek se vynasnaží přiblížit, jakou pomoc při snaze proniknout základní fenomenologickou otázkou, jak dosáhnout sebou / skrze sebe – ze své nevyhnutelné, nutné ojedinělosti a osamělosti – čehokoli obecného, poskytuje práce Schoulení Adrieny Šimotové.

¬ 10.30 Mgr. Vlastimil Jílek, Fakulta humanitních studií UK, Praha. Nechat obrazy přicházet: zdrženlivost, otevřenost a vstřícnost k tajemství. Příspěvek je pokusem o filosofickou reflexi některých aspektů výtvarného díla Adrieny Šimotové, a to zejména s ohledem k myšlení Martina Heideggera. Co znamená, když Adriena Šimotová hovoří o tom, že nechává obrazy přicházet? Co znamená v kontextu umělecké tvorby tato odevzdaná vstřícnost? Nechává umělec obrazy přicházet? Je třeba se uvážlivě tázat na roli vstřícnosti a zdrženlivosti při tvoření díla.

Přestávka 11.00 – 11.30

¬ 11.30 doc. ak. mal. Jaroslav Alt, Fakulta humanitních studií UK, Praha. Prostor a čas v obrazech Adrieny Šimotové. Dílo Adrieny Šimotové z pohledu malíře a restaurátora. Vrstvení časových rovin a intimní dynamika času v její tvorbě. Událost vystavení a událost ustavení uměleckého díla. Obecnější charakteristika problematiky konzervování / restaurování uměleckých děl a koncepce restaurátorského zásahu.

¬ 12.00 PhDr. Mgr. Kateřina Štroblová, teoretička umění a kurátorka Galerie Luxfer, Česká Skalice. Ilustrace Adrieny Šimotové k próze a poezii v kontextu jejího díla. Příspěvek se zaměří na málo probádanou oblast autorčiny tvorby. Představí nejen zásadní ilustrátorské počiny, ale především zasadí tuto část výtvarné práce do kontextu a nastíní vztahy mezi ilustracemi a volnou tvorbou Šimotové jak po formální, tak po ideové stránce.

¬ 12.30 Mgr. Ing. Marcela Chmelařová, Ph.D., FF MU, Brno. „Živý květ jara“. Reflexe díla Adrieny Šimotové v socialistickém Československu a nová vlna poválečného soukromého sběratelství. Reflexe raného díla Adrieny Šimotové v socialistickém Československu v kontextu geneze nové před-normalizační a normalizační generace soukromých sběratelů současného umění a soudobých akvizičních přístupů veřejných institucionálních sbírek.

Přestávka 13.00 – 14.30

14.30 – 17.00 | Moderuje PhDr. Milena Slavická

¬ 14.30 prof. Miroslav Petříček, Ph.D., Ústav dějin filosofie a religionistiky FF UK, Praha. I unikání je ukazování. Setkání s obrazem je především vizuální zkušenost. Je však vzápětí skryta, jakmile se na obraz díváme, jakmile si jej prohlížíme. Obrazy Adrieny Šimotové v této druhé rovině nějak uchovávají stopy oné první, jakkoli tyto stopy pouze dosvědčují její unikání.

¬ 15.00 Rozprava o tvorbě Adrieny Šimotové v perspektivách mezinárodního kontextu posledních desetiletí – prostřednictvím připomenutých autorských výstav v zahraničí a účastí na zahraničních výstavách společných, připomenutí tvorby autorů Adrieně Šimotové blízkých ad. MgA. Milena Kalinovská, ředitelka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze, doc. PhDr. Marie Klimešová, Ph.D., Ústav pro dějiny umění FF UK, Praha, doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc., a Mgr. Pavel Brunclík.

¬ 16.00 Rozprava o působení Adrieny Šimotové v kontextu české výtvarné kultury, navazující na komentovanou projekci souboru cca 100 fotografií Hany Hamplové z vernisáže výstavy Adrieny Šimotové Práce na papíře, uspořádané v Domě pánů z Kunštátu v Brně v roce 1986. Prof. PaedDr. Radek Horáček, Ph.D., vedoucí Katedry pedagogiky PdF MU, Brno, PhDr. Magdaléna Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy, a doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc. K této rozpravě budou pozváni také účastníci vernisáže v Domě pánů z Kunštátu a další osobnosti z okruhu umělců, jimž byla a je Adriena Šimotová a její tvorba blízká. Mezi jinými účast přislíbili Václav Cigler, Viktor Pivovarov, Markéta Othová, Jan Merta, Josef Bolf, Pavlína Fichta Čierna ad.

Změna programu vyhrazena. Časový harmonogram příspěvků je orientační.

Další informace o konferenci a jejím programu najdete na webových stránkách

www.simotova-john.org. (v rubrikách aktuality a konference).