Top5týdne 8. 11. 2016

Jana Želibská bude reprezentovat Česko a Slovensko na benátském bienále 2017, Ministerstvo kultury zná svůj rozpočet, byla vyhlášena Česká cena za architekturu, v Bratislavě začal Mesiac fotografie a v Chile vzniklo první státem financované a provozované muzeum.

1/ Jana Želibská na benátském bienále

Slovenskou a českou účast na 57. mezinárodním bienále výtvarného umění v Benátkách, jehož téma nazvala kurátorka Christine Macel Viva Arte Viva, zastoupí slovenská umělkyně Jana Želibská. Tu odborná porota vybrala do závěrečného kola spolu s o generaci mladší Denisou Lehockou. U Želibské porota ocenila zejména kontinuálně kvalitní práci sledující aktuální trendy, která dokáže glosovat současné společenské problémy.

2/ Rozpočet Ministerstva kultury

Ministerstvo bude příští rok hospodařit s rozpočtem o 870 milionů vyšším než letos (celkový objem financí na kulturu bude 12,6 miliard korun). Polepší si všechny složky kultury – nejvíce divadla a filharmonie, velký objem peněž bude využit na péči o kulturní památky a přidá se rovněž na podpoře profesionálních festivalů. Méně dostanou církve (zde se promítly církevní restituce) a kulturní aktivity (z této položky však byly v minulosti financovány právě festivaly, které mají v rozpočtu samostatnou kapitolu).

3/ Česká cena za architekturu 2016

V úterý 7. listopadu byla v prostoru Jatek 87 rozdána pilotní Česká cena za architekturu, kterou zaštiťuje Česká komora architektů. Do prvního ročníku se přihlásilo na 500 realizací vzniklých v posledních pěti letech, mezinárodní odborná porota do užšího finále poslala deset, z nichž vybrala vítězný projekt. Hlavní cenu získal dům a ateliér Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína. Vyjma dalších oceněných realizací získaly ceny i osvětové a teoretické projekty, například Den architektury, Pražské stavební předpisy nebo ročenka Česká architektura. Projekty z finálového kola jsou ode dneška vystaveny v DOXu, od března pak v brněnské Galerii architektury.

4/ Mesiac fotografie v Bratislavě

V hlavním městě Slovenska začal 26. ročník Mesiace fotografie, který se letos soustředí na dva hlavní umělecké proudy fotografie posledních třiceti let – narativní a neokonceptuální. Součástí festivalu je rovněž křest posledního třetího dílu knihy Dejiny európskej fotografie (1970–2000), která je hlavním odborným výsledkem práce organizátorů přehlídky – Stredoeurópského domu fotografie. V rámci akce je otevřeno na dvě desítky výstav věnovaných jak konkrétním tvůrcům (Rudolf Sikora, Jindřich Štreit nebo Catherine Bubnova), tak větším tématům (československá dokumentární fotografie, italská moderní fotografie apod.).

5/ Národní centrum moderního umění v Chile

Jihoamerické Chile otevřelo první státem financovanou a provozovanou galerii. Instituce soustředící se na současné umění vznikla v budově starého letiště poblíž hlavního města Santiaga. Obsahuje výstavní prostory, knihovnu, digitální archiv i restaurátorské pracoviště. Úvodní výstavou je Una Imagen llamada Palabra (An Image Called Word) představující práce Gonzala Díaze nebo Eugenia Dittborna. Galerie je součástí většího kulturního centra, které obsadilo celé letiště fungující do roku 2006.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.