TZ: Bedekr s ilustracemi Venduly Chalánkové provede Prahou po stopách W. A. Mozarta

Bedekr s ilustracemi Venduly Chalánkové provede Prahou po stopách W. A. Mozarta / Praha / od 4. 10. 2016

Pragtique – W.A.Mozart in Prague

Originální bedekr s ilustracemi Venduly Chalánkové provede Prahou po stopách W. A. Mozarta

Wolfgang Amadeus Mozart, jeden z největších hudebních skladatelů všech dob, se narodil právě před 260 lety. V rámci projektu Pragtique při této příležitosti vychází unikátní průvodce W. A. Mozart v Praze, který mapuje Mozartovo působení v metropoli České republiky. Autorkou osobitých ilustrací je Vendula Chalánková, jedna z nejvýraznějších českých výtvarnic současnosti. Texty připravil Ondřej Horák, dlouholetý popularizátor umění, mimo jiné držitel ceny Magnesia Litera 2005.

Pětačtyřicetistránková publikace W. A. Mozart v Praze je rozdělena do dvou částí. První obsahuje obrázky Venduly Chalánkové a Horákův komentář Mozartova pobytu v Praze. Druhá provádí čtenáře konkrétními místy Prahy, jako jsou Stavovské divadlo, kde byla poprvé za účasti samotného autora uvedena opera Don Giovanni, Dům u Zlatého jednorožce, v němž se Mozart ubytoval při své cestě do Drážďan, Klementinum, které Mozart navštívil se svou manželkou Constanze, a mnoho dalších nenápadných míst, jež by málokdo se slavným géniem spojoval. Vše je psáno poutavě v ich-formě, jako by průvodcem po Praze byl skutečně Mozart sám.

„Ilustrace vznikaly formou koláže. Místa, která Mozart v Praze navštívil, jsem zachycovala pomocí barevných papírů a tištěním reálných domů. Například jedna z ilustrací zachycuje Mozarta s kufříkem a kartonovou cedulí s nápisem Dresden. Jde o moment, kdy se Mozart nachází před Domem u Zlatého jednorožce, kde se zastavil jen krátce na cestě do Drážďan. Nejzajímavějším kouskem papíru je rukopis partitury opery Don Giovanni, kterou vlastní Knihovna Pražské konzervatoře. První list této partitury se objevuje na obálce knihy, kde je vyobrazen Mozart, jak ji právě píše,“ řekla k novince W. A. Mozart v Praze Vendula Chalánková.

„Dlouhodobě spolupracuji s různými výtvarníky, ale spolupráce s Vendulou Chalánkovou byla výjimečně příjemná. Podařil se jí zcela svěží pohled na Mozartovu osobnost. A hlavně – příprava průvodce mne přiměla, abych věnoval větší pozornost domům, které znám, ale netušil jsem, že skrývají tato tajemství," dodal ke spolupráci s ilustrátorkou autor textu Ondřej Horák.

„Průvodce W. A. Mozart v Praze uvádí edici PERSONA GUIDE, což je další počin našeho projektu Pragtique. Přirozeně rozvíjí naši snahu o poznání Prahy originálně – zábavnou i naučnou formou. Mozart je při procházce příjemným společníkem, a to jak pro turistu samotáře, tak i pro rodinu s dětmi," okomentovala vznik průvodce a samotný projekt Lenka Hluchá, spolumajitelka obchodu Pragtique, který pozoruhodnou knížku vydává. V prodeji je za doporučenou cenu 249 Kč nejen v  Pragtique v pasáži Platýz na Národní třídě v centru Prahy, ale také v pražském knihkupectví ArtMap ve Vojtěšské ulici.

Vendula Chalánková

Vendula Chalánková (*1981) žije střídavě v Troubkách nad Bečvou a v Brně. V roce 2006 absolvovala Fakultu výtvarných umění, ateliér Environment u Vladimíra Merty a Mariana Pally. První samostatnou výstavu měla v roce 2001 v brněnském Kabinetu múz. Pravidelně vystavuje u nás i v zahraničí – doposud svou tvorbu představila na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Anglii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a v Japonsku. Je zastoupena ve sbírce Národní galerie, v Moravské galerii, sbírce Marek, v Galerii výtvarného umění v Chebu, Muzeu umění Olomouc a Museum für Angewandte Kunst ve Vídni.

V roce 2006 Vendula Chalánková získala Cenu Nadání J. M. a Z. Hlávkových a v roce 2009 ocenění Zlatá stuha za knihu O červené karkulce (výtvarná část pro začínající čtenáře). Netradičním grafickým provedením vynikají také její další dětské tituly O perníkové chaloupce, Vyšívané pohádky nebo knížka s CD s nejkrásnějšími lidovými písničkami Zpívejte s námi. Značné oblibě se těší její krátké autorské komiksy, charakteristické černým humorem a vybroušenou ironií.

Oficiální stránky Venduly Chalánkové: http://vendulachalankova.cz/