TZ: Jonáš Gruska

Jonáš Gruska / Site Specific Resonances – Radiátory / Oblastní galerie Vysočiny: zvuková galerie IGLOO / Jihlava / 8. 9. – 16. 10. 2016

Jonáš Gruska: Site Specific Resonances – Radiátory

zvuková galerie IGLOO

8. 9. – 16. 10. 2016

Místně specifická instalace pro dva litinové radiátory, dočasně přeměněné na unikátní reproduktory. Jejich prostřednictvím je možné slyšet (na daném místě založené) skladby. Ty jsou inspirované charakteristickými rezonancemi radiátorů v prostoru, dále indonéským gamelanem (orchestr bicích nástrojů) stejně jako zvuky, které radiátory běžně vydávají.

Základem většiny skladem jsou frekvence 232.1 Hz, 240.7 Hz, 339 Hz a 347 Hz, což jsou zároveň tóny, při kterých radiátory v daném prostoru znějí nejvíc a nejkrásněji. Jelikož se tyto rezonanční frekvence pro jednotlivé radiátory jemně liší, jejich současným zněním v prostoru (při některých skladbách) vznikají nové frekvence, související s akustickým odčítáním a sčítáváním jednotlivých zvuků. Je možné je slyšet jako „vlnění“ zvuku, které se mění podle pozice posluchače v prostoru. Proto je doporučené se při poslechu procházet a zkoumat jednotlivé poslechové pozice.

Podobný efekt je hojně používaný v tradiční indonéské hudbě gamelanových nástrojů, kde podobně jako u radiátorů najdeme páry metalofonů (tj. nástrojů s kovovými destičkami), jemně rozladěných tak, aby společně vytvářely třetí frekvenci. Tato frekvence je často označovaná jako „božský rozměr“ gamelanové hudby. Katedrálová akustika klenutého prostoru tyto frekvence umocňuje a vytváří tak všeobjímající zvukový zážitek.

Kompozice mají dohromady 17 minut a běží ve smyčce.

Jonáš Gruska vystudoval Institut sonologie v Haagu a Hudební akademii v Krakově. Jeho hlavním zájmem jsou chaotické rytmy, zkoumání psychoakustických vlastností zvuku a terénní nahrávky - v poslední době dokumentuje proměny zvukové krajiny českého a slovenského venkova. Vytvořil elektromagnetické poslouchací zařízení Elektrosluch. V roce 2009 založil label LOM, zaměřený na východo/středoevropské experimentální umění a hudbu.

http://jonasgru.sk