TZ: Slava Mogutin

Slava Mogutin / Ztracení chlapci. Srdečné pozdravy z Ruska / Galerie Artwall / Praha / 11. 8. - 30. 9. 2016

Slava Mogutin: Ztracení chlapci. Srdečné pozdravy z Ruska

Výstava proběhne od 11. srpna do 30. září 2016 v galerii Artwall na Nábřeží kpt. Jaroše a Edvarda Beneše.

Vernisáž se uskuteční 11. srpna od 19:00 na plovoucím baru U bukanýra, Nábřeží Ludvíka Svobody 1.

Galerie Artwall ve spolupráci s Prague Pride představí fotografie Slavy Mogutina v rámci jeho první sólové výstavy v České republice. Výstava ukazuje unikátní pohled na letošní téma festivalu, kterým je LÁSKA.

Mezi lety 2000 až 2004, několik let po té, co byl nucen opustit Rusko, zachytil Slava Mogutin mladé muže jedné generace v zemi sužované nevídanou politickou a ekonomickou korupcí a společenským úpadkem. Tato mezinárodně proslavená série fotografií se stala námětem Mogutinovy první fotografické monografie a putovní výstavy, poprvé vystavené v New Yorku, která později cestovala do Krakova, Lucemburska, Madridu a Berlína.

Vzhledem k vlastní zkušenosti s pronásledováním ze strany ruských úřadů kvůli svým otevřeně homosexuálním názorům a práci, si je Mogutin dobře vědom každodenních těžkostí, kterým čelí ruští gayové a lesby. Rozhodně však nezobrazuje Rusko černobíle: „Je to takové klišé vykreslovat Rusko jako ponuré a smutné místo, také proto jsem chtěl ukázat jinou podobu země, která je pestrá, vzrušující, sexy a plná surové energie."

Podtitul výstavy „Srdečné pozdravy z Ruska" vypůjčený z klasického špionážního filmu s Jamesem Bondem evokuje pocit vzrušení a dobrodružství, ale zároveň připomíná, že mnozí gayové, lesby a queer lidi v Rusku svoje touhy raději skrývají.

„V České republice můžeme mít pocit, že jsme velmi liberální a to zejména v okamžicích jako je týden Prague Pride, ale určitě bychom neměli být příliš samolibí, co se naší tolerance týče," říká kurátorka výstavy Zuzana Štefková. Zatímco v českém kontextu neexistují zákony zakazující „podporu netradičních sexuálních vztahů" v přítomnosti dětí a mladistvých (což v praxi znamená zákaz veřejné distribuce nezkreslených informací o homosexualitě, bisexualitě nebo transgenderismu), případy jako byla sebevražda čtrnáctiletého chlapce před dvěma lety nebo nedávné homofobní výroky českých zastupitelů ukazují, že si česká společnost jako celek ještě stále potřebuje uvědomit, že být gay je v pořádku.

Slava Mogutin je multimediální umělec žijící v New Yorku po té, co byl vyhnán z Ruska kvůli své otevřené podpoře práv homosexuálů. Jeho práce oslavuje rozmanitost a nekonformní myšlení. Mogutin se věnuje tématům odcizení a identity; transgrese i proměny maskulinity a genderů; zachycuje subkultury městské mládeže a sexualitu dospívajících; střet společenských norem a individuálních přání; napětí mezi náklonností a odtažitostí, nenávistí a láskou. Mogutin je otevřeným kritikem prezidenta Putina a ruské politiky zaměřené proti gayům, lesbám a transgenderům.

www.slavamogutin.com