RE: Ukončení činnosti v porotě Ceny kritiky za mladou malbu

V následujícím Vyjádření pořadatelů Ceny kritiky za mladou malbu k ukončení činnosti poroty roku 2016 reaguje Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků / Česká sekce AICA na Oznámení o ukončení činnosti v porotě Ceny kritiky za mladou malbu Petra Duba, Lenky Lindaurové, Petra Maliny a Radka Wohlmutha, dosavadních porotců soutěže pro léta 2016-2017.

Palác Adria na rohu Jungmannova náměstí a Národní třídy v Praze, kde sídlí Galerie kritiků

Vyjádření pořadatelů Ceny kritiky za mladou malbu k ukončení činnosti poroty roku 2016

Vážení členové poroty,

s velkým překvapením konstatujeme, že oznámení o ukončení činnosti poroty v Ceně kritiky za mladou malbu 2016 jste adresovali bez vědomí a souhlasu pořadatelů souběžně médiím, aniž byste nám dali čas a možnost reagovat. Vzhledem k tomu, že vaše činnost v porotě byla honorovaná a měla se týkat hodnocení děl účastníků, nikoli kritizování podmínek soutěže, jež jste předem znali, dovolujeme si vás upozornit, že k našemu veřejnému pranýřování nemáte oprávnění a poškozujete dobré jméno soutěže, jež zanedlouho oslaví deset let svého trvání.

Jsme otevřeni všem inovačním připomínkám odborné veřejnosti, včetně těch vašich, kde řadu z nich jsme na váš podnět již zapracovali, nicméně nelze vám vyhovět v zásadních požadavcích:

1/ Soutěž Ceny kritiky za mladou malbu nemůže mít statutární samostatnost, neboť to neumožňují ani stanovy ani ekonomika zakladatelů a provozovatelů neziskového Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků / České sekce AICA. Soutěž je od svého začátku v roce 2008 ukotvena statutem uvedených institucí a je pilotním projektem výstavního programu Galerie kritiků, kde má svou pevnou organizační základnu. Nemůže být považována za věc veřejnou, jako bývají nahlíženy jiné, statutárně samostatné soutěže. Podmínky soutěže Ceny kritiky za mladou malbu jsou jasně a transparentně stanoveny pro uchazeče jak v přímé výzvě k účasti na www.galeriekritiku.cz, tak i na Facebooku.

2/ Děkujeme za připomínky k ekonomice soutěže, provozním nákladům, komunikaci s účastníky i propagaci soutěže, jež jsou sice podnětné, ne však hned řešitelné, a především zůstávají interní záležitostí pořadatelů. Povinné zprávy i aktuality jsou průběžně publikovány na webových stránkách i na Facebooku, vyúčtování dotací za celoroční přípravu soutěže se provádí vždy dvakrát do roka. Způsob ocenění laureátů musí být v budoucnu jistě atraktivnější, avšak kontribuce jednoho díla laureáta, spojená s tržní a mediální nabídkou dalších děl finalistů, jsou zatím standardní formou všech světových soutěží i běžnou praxí domácích galerií k autorským výstavám. S výstavním programem Galerie kritiků jsou dnes spokojeni jak naši návštěvníci, tak četní uchazeči o výstavy i z mladé generace, nehodláme tudíž podlehnout žádné demagogii. Pro všechny dosavadní finalisty a laureáty soutěže jsme vyvinuli dostatek výstavních a mediálních příležitostí doma i v zahraničí, díky ocenění v soutěži vyrostli ve vysoce renomované umělce. Žádná stížnost za uplynulých devět let ze strany poroty na spolupráci s pořadateli nebyla. Avšak o spolupráci se Spolkem Skutek, činným pod předsednictvím člena poroty Petra Duba v rámci reorganizace české výtvarné scény, jsme neuvažovali ani bezplatně, neboť si chceme zachovat vlastní právní subjektivitu. Naštěstí žijeme v prostředí názorové diverzity a liberální demokracie.

Závěrem vám opakovaně děkujeme za vaši iniciativu, ačkoli v mnohém se s vaším úsudkem neshodujeme, zvláště v označení „ambasadorů současného umění, významně podporovaného z veřejných prostředků“. Nepovažujeme za potřebné provádět navrhovanou veřejnou diskuzi. Doufáme jen, že nedojde k vašemu dalšímu negativnímu ovlivňování příprav nastávající soutěže, abychom nebyli nuceni uchýlit se k právní ochraně. U příležitosti 10. jubilejního ročníku soutěže si spíše žádáme významnější hmotnou a duchovní podporu spolupracovníků s plánem publikovat jubilejní sborník dosavadních ročníků a uspořádat výstavu laureátů i v zahraničí. Těšíme se na spolupráci s mladými kolegy v nové porotě, s vírou v jejich větší vstřícnost, pochopení a toleranci.

Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků / Česká sekce AICA / Galerie kritiků, Adria