TZ: Praha ožije uměním a designem. Do ulic se vrací Czech Design Week

Praha ožije uměním a designem. Do ulic se vrací Czech Design Week / Praha / 7. - 13. 11. 2016

Praha ožije uměním a designem. Do ulic se vrací Czech Design Week

Podzim je v Praze již tradičně spjat s uměním, designem a módou. Nejinak tomu bude i letos. Od 7. do 13. listopadu proběhne na několika místech české metropole druhý ročník umělecké přehlídky designu pod značkou Czech Design Week. Letos je akce zaštítěna jmény skutečně výjimečných osobností. Mezi kurátory akce jsou například zakladatelka veletrhů umění Prague Photo a Art Prague Iva Nesvadbová, majitel progresivní pražské galerie The Chemistry Gallery Petr Hájek, úspěšný designer a držitel ceny Red Dot Petr Novague nebo majitel modelingové agentury Czechoslovak Models Václav Dejčmar.

Patrony akce jsou výjimeční kurátoři

Seznam jmen zaštiťujících projekt doplňují designéři Cyril Dundera, Vladimír Staněk, Mikuláš Zipper nebo již kultovní postava pražského výtvarného světa Martin Fryč. „Letošní ročník bude skutečně přelomový. Czech Design Week jsme připravovali s těmi nejlepšími v oboru a já věřím, že se nám podařilo vdechnout život něčemu, co tu ještě nebylo a co návštěvníci ocení. Příslibem opravdové kvality je i zapojení zahraničních hvězd ze světa umění a designu, o němž jednáme s našimi partnerskými design weeky z dalších evropských měst,“ uvedl k akci Lukáš Pipek, zakladatel a ředitel Czech Design Week.

Kde všude se Czech Design Week uskuteční

Akce se odehraje na několika lokacích v Praze. Konkrétní místa budou divákům odhalována postupně, přičemž hlavním prostorem přehlídky bude Kafkům dům na Praze 1. Mezi další místa patří například prostory starého divadla na Národní třídě. Zde se po více než 20 letech milovníkům designu a módy otevře podzemí, aby zde proběhla Fashion Night – unikátní přehlídka nezávislé módy. Konkrétní místo bude odhaleno těsně před akcí.

„Umění a design, to je sice současnost a budoucnost, ale i to, co nám zanechali naši předkové. Proto chceme pracovat také s architekturou a nabídnout návštěvníkům zážitky jak ze zcela nových míst, tak z prostor, která byla dlouhou dobu veřejnosti nepřístupná,“ doplnil Lukáš Pipek.

Jedním z cílů přehlídky designu je dostat umění do ulic

Organizátoři akce Czech Design Week mají také v plánu rozmístit po centru Prahy speciální prosklené design boxy, ve kterých se budou představovat vybraní čeští umělci.

„Jde nám o to, dostat design do ulic a veřejnosti, ale také turistům a návštěvníkum Prahy, ukázat, že český design má tradici. Právě proto se bude moci daný designer v boxu nejen prezentovat, ale také zde bude moci prodávat své výtvory,” uvedl Lukáš Pipek. O výběru těchto designerů rozhodne porota složená z kurátorů.

Přihlášky

Designeři mohou podávat své přihlášky až do 15. září. Vybraní umělci získají možnost vystavovat a prodávat své umění v Kafkově domě i šanci pokračovat na týdny designu do dalších evropských metropolí.