TZ: Darina Alster

Darina Alster / Tension / Galerie Cella / Opava / 27. 6. - 5. 8. 2016

Darina Alster: Tension

Zahájení 27. 6. 2016 v 18 hodin

Galerii Cella, Matiční 4, Opava

Výstavu zahájí Martin Klimeš, součástí zahájení bude performance Dariny Alster a PXS

Výstava potrvá do 5.8. 2016

Kurátor výstavy: Martin Klimeš

Darina Alster patří mezi umělkyně, které o sobě dávají vědět zřetelně formulovanou výpovědí o hranicích a limitech dnešního světa. Narušuje konvenčně vnímané hranice, otevírá nejrůznější tabu a kriticky se vyslovuje ke společnosti. Zajímá ji okamžitá sociální skutečnost, ale taky neměnné danosti lidské duše, archetypy a tajemství. Výstava je součástí projektu „Hraniční“ mapujícího problematiku hranic, územních i mentálních.

Vystavující umělkyně Darina Alster ke své prezentaci v Galerii Cella uvádí:

„Výstava Tension propojuje dvě linie mého tvůrčího zkoumání: Hranice osobní a společenské identity. Jedná se o čtyři instalace, z nichž každá vznikla ve spolupráci s další umělkyní nebo umělcem. Spolupracovala jsem s Janou Orlovou (Dark Matter), Johanou Střížkou (Posthuman research), Michelle Adlerovou (My body is a battleground).  Instalace  vycházejí z performancí a tělesných prožitků, zaznamenaných na video. Vznikají interaktivní a mnohdy jedlé environmenty. Čerstvým projektem je instalace Tension, jež zachycuje společenský tlak, který se částečně odehrává v politické rovině nepřehledné situace a zároveň otřásá osobní  identitou i etickými hodnotami každého z nás. Děsí mne nový rozmach nacismu a otevřeného rasismu ve všech částech Evropy. Strach vede lidi k maximálnímu sobectví, omezenému myšlení,  totalitě. Evropa obehnaná ostnatým drátem a vzájemná nenávist není řešení uprchlické krize. Vyšší spotřeba, více reklam a vyšší ekonomický obrat není řešením krize ekologické. Tváří v tvář entropii mne uklidňuje vznik alternativních center typu Klinika, vznik komunitních zahrad uprostřed města, bezfinanční systémy sdílení či akty prosté solidarity mezi lidmi. Uklidňuje mne, že účinný odboj proti krvelačným teroristům ISIL, kteří zneužívají prastaré náboženství islámu, vedou právě kurdské partizánky. Když totiž džihádista zhyne rukou ženy, nečeká ho nebe se sedmdesáti huriskami, ale věčné zatracení. Šovinismus zde ukazuje svoji pravou tvář a tou je strach ze síly ženství: Strach z ženské křehkosti a odvahy žít. Síla spočívá ve vlastnostech a činech tradičně přisuzovaných křehkému pohlaví: empatii, soucitu, sdílení, ochraně a zachování života, schopnosti přežití. Ne nadarmo se na protinacistických demonstracích ozývá heslo: Naší zbraní je solidarita!

K instalaci Tension mne inspiroval text Petera Susan Šagáta aka PXS , uveřejněný na femagu v listopadu 2015.

Vystrašené telo nového príbehu súčasnosti. Telo digitálnej krásy, telo špinavých filtrov, digitálneho renderingu a toxických 3D tlačiarenských zmesí. Sny naskenovaných tiel, binárnych kódov, nových jazykov, ktoré prechádzajú do iného módu komunikácie, túžby transformované na kódovacie systémy. Túžby zvierat v evolúcii ľudstva, vo vývoji spoločnosti, prejavy našej novodobej animálnej podstaty v hierarchii hmoty. Práca s energiou tiel, práca s aurou akéhokoľvek zoskupenia. Dennodenná mágia, neustály pohyb…

http://www.femag.cz/kultura-a-media/postapokalypsa-postexistencia-a-postperspektiva/

Uvažování PXS je pro mne tvořivým protipólem entropie v přímém přenosu, který denodenně zažíváme. Magie z úhlu postperspektivy zpočívá ve vnímání spektra souběžných vrstev každodennosti. Život je pulzace, která se odehrává v dlouhodobých cyklech. Nakonec přijde nový začátek. Další kolo na cestě nekonečnou spirálou DNA. Po katastrofě se radujeme z obyčejných věcí jako děti. Nový úžas i pokora vůči životu se projevuje vědomým prožíváním hlubších vrstev zdánlivé všednosti.

Instalace Tension je oltářem, zračícím tvář města X, univerzální světové metropole,  který bude zničen i oživen společnou performancí s PXS na vernisáži výstavy 27. 6. 2016 v 18h."