Top5týdne 21. 6. 2016

Veletrh Art Basel, konference reSITE 2016, zahájení Bienále Brno, nová budova Tate Modern a valná hromada Uměleckohistorické společnosti.

1/ Art Basel

Od 15. do 18. června proběhl v Basileji veletrh umění Art Basel, kterého se zúčastnilo 286 galerií z 33 zemí. Českou výtvarnou scénu reprezentovala díla Evy Koťátkové, kterou zastupuje berlínská galerie Meyer Riegger. Newyorský kurátor Gianni Jetzer v rámci Art Basel připravil výstavu Unlimited, jež byla zaměřena na díla, která vybočují z obvyklých výstavních možností veletrhu.

2/ reSITE 2016

Nezisková organizace reSITE a Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy uspořádali mezinárodní konferenci reSITE 2016: Města a migrace, která se zabývala architekturou, veřejným prostorem, politikou a dalšími aspekty, které se týkají integrace nových obyvatel měst. Hlavním organizátorem byl architekt Osamu Okamura, který do Prahy pozval řadu zahraničních odborníků, například urbanistu Mnichova Martina Klamta nebo architekta Martina Rein-Cano (kompletní program zde).

3/ Bienále Brno

Moravská galerie zahájila 27. ročník mezinárodního bienále grafického designu. Během zahájení byly vyhlášeny ceny pro nejlepší tvůrce, jejichž práce je vystavena v rámci Mezinárodní přehlídky. Cenu Bienále Brno za přínos v oboru grafického designu obdržel František Štorm, Cenu mezinárodní poroty získal tým designérů muzea Whitney a Cena ministra kultury České republiky byla udělena Anně Haas.

4/ Nové křídlo Tate Modern

Londýnská galerie Tate Modern otevřela novou budovu Switch House, kterou navrhli švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, autoři přestavby bývalé elektrárny, jež slouží galerii od roku 2000. Nové křídlo má podobu vysoké zalomené pyramidy a kapacitu výstavních prostor rozšiřuje o 60 %.

5/ Valná hromada UHS

Ve čtvrtek 16. června proběhla valná hromada Uměleckohistorické společnosti, během níž jsou tradičně udělována dvě ocenění. Cenu UHS za celoživotní přínos oboru získal profesor Ivo Hlobil, který dlouhá léta působil na Univerzitě Palackého v Olomouci a v Ústavu dějin umění AV ČR. Cenu Josefa Krásy, jež se uděluje badatelům do 40 let za mimořádný výkon v uplynulém roce, obdržel Ivan Foletti z Masarykovy univerzity v Brně. V rámci setkání členů UHS proběhl také kulatý stůl na téma Kurátor sbírek je také historikem umění: Současná role a postavení kurátorů veřejných uměleckých sbírek.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.