TZ: Učebny Veroniky Bromové

Učebny Veroniky Bromové / Gymnázium v Poličce / Polička / 23. 6. 2016 v 15h

Vernisáž projektu UČEBNY Veroniky Šrek Bromové v Poličce

V pořadí čtvrtých Učeben spolku ARTEDU se ujala poprvé žena-umělkyně Veronika Šrek Bromová, která vytvořila se studenty Gymnázia v Poličce dílo, jež je dalším společným výtvarným počinem studentů středních neuměleckých škol a renomovaných českých výtvarníků. Umělecký objekt bude představen na vernisáži, která se bude konat 23. června 2016 od 15:00 hodin v prostorách Gymnázia v Poličce.

„Je skvělé, že Artedu přichází s tímto novým konceptem vzdělávání skrze umění. Nadchlo mě to a zapojuji se s nápadem na vytvoření mandaly z vyřazených oděvů. Studenti i já jsme přispěli vlastním šatstvem a tento poměrně obří objekt z lidských šatů symbolizuje naší propojenost, bratrskost a sesterskost. Ráda bych tak podpořila téma lidské jednoty. Všichni přicházíme ze stejného zdroje a jsme na sobě závislí, pomáhejme si sobě navzájem i naší krásné planetě Zemi,“ popisuje svoji výtvarnou koncepci Bromová.

Dílo, které navazuje na tvorbu Veroniky Šrek Bromové, však zároveň odráží i osobní zkušenosti studentů. Učebny nabízejí mladým lidem možnost setkat se skrze přímý zážitek s uměleckými osobnostmi a zároveň pochopit a prožít jejich výtvarné uvažování. „Z předešlych ročníků víme, že právě díky osobní zkušenosti studentů i faktu, že vytvarník přijde vyjimečně do školy a ne škola do galerie, si studenti odnesou mnohem více, než za běžných okolností. Pro některé je to dokonce motivace se do uměleckého dění aktivně zapojit, jiní se stanou náruživymi pozorovateli,“ říká o projektu jeho autorka Zdenka Švadlenková. Práci na výtvarném díle předchází návštěva umělcova ateliéru a teoretické seznámení s jeho prací.

Vystavující: Veronika Šrek Bromová & Tereza Přívětivá, Johanna Raaschová, Sára Vykypělová, Anežka Zezulová, Michal Simon, Nikola Glänznerová, Vendula Grubhofferová, Michaela Lopourová, Anežka Korábová, Veronika Kysilková, Karolína Erbesová, Iva Machová, Petr Klimeš, Barbora Tůmová, Marie Doležalová, Tereza Plšková, Lucie Jirušová.

Pedagog: Ilona Kozáková

Místo konání vernisáže UČEBEN V. Bromové:

• 23.6.2016 v 15:00 hodin, Gymnázium Polička, Nábřeží svobody 306, Polička.