TZ: Michaela Tomišková a Jakub Janďourek

Michaela Tomišková a Jakub Janďourek / Jedním DECHEM / Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou / Jablonec nad Nisou / 23. 6. - 9. 10. 2016

Jedním DECHEM – Sklo Michaely Tomiškové a Jakuba Janďourka

Designovými cenami ověnčené pražské studio DECHEM Michaely Tomiškové a Jakuba Janďourka letos slaví pětileté výročí svého založení. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou proto připravilo bilanční výstavu nazvanou JEDNÍM DECHEM, na níž jsou zastoupena svítidla a užitkové předměty z tohoto období. Jedná se o vůbec první výstavu studia připravenou nikoliv pro komerční veletrhy a designové přehlídky, ale pro muzeum.

Zakladatelé studia se setkali již na sklářské škole v Novém Boru, pak se však jejich cesty rozdělily. Michaela Tomišková vystudovala produktový design na pražské UMPRUM – a poté pracovala pro zavedená designová studia. Jakub Janďourek získal praxi v technologii, výrobě a zpracování skla i oboru osvětlovadel. Skleněné objekty proto nejen navrhují, ale skutečně tvoří, když se aktivně účastní celého výrobního procesu od vzorování přes technologický vývoj až po balení a distribuci.

Podle kurátora výstavy Petra Nového „Tomišková s Janďourkem společně ze skla vytváří poetické dekorativní objekty, svítidla a vázy čistých geometrických tvarů. Jako výchozí materiál jim většinou slouží čiré sklo, běžně v kombinaci s nabíhaným bílým opálem nebo opálem v jemných pastelových barevných odstínech. V jejich kolekci najdeme ale i sklo černé a kouřové.“

Od roku 2014 DECHEM spolupracují s tradiční českou sklářskou firmou KAVALIERLASS. Jejich návrhy efektních svítidel z české skloviny SIMAX buď v bezbarvé variantě nebo pokovené titanem společnost nabízí pod exkluzívní značkou KAVALIER DESIGN. Významné místo v portfoliu studia patří též projektům vytvářeným klientům „na míru“ do veřejných i soukromých prostor.

„Studio DECHEM se během své existence úspěšně prezentovalo na přehlídce Salone del Mobile v Miláně, v londýnské galerii Fumi, na veletrhu AMBIENTE ve Frankfurtu nad Mohanem a opakovaně na pražském Designbloku. Akademie designu České republiky jim v roce 2014 udělila ocenění Grand designér, časopis ELLE Decoration v roce 2015 cenu EDIDA,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Vernisáž výstavy JEDNÍM DECHEM proběhne v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve čtvrtek 23. června v 17 hodin.

Navštívit ji můžete až do 9. října 2016, v červenci a srpnu včetně pondělků.