TZ: IV. ročník Ceny Věry Jirousové pro etablované a začínající kritiky umění

IV. ročník Ceny Věry Jirousové pro etablované a začínající kritiky umění / Praha / přihlášky do 30. 6. 2016

IV. ročník Ceny Věry Jirousové pro etablované a začínající kritiky umění

Cena Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky výtvarného umění otevírá již IV. ročník. Cílem ceny určené mladým a již etablovaným kritikům výtvarného umění je zviditelnit obor a poukázat na práci autorů, jejichž práce je pro oblast umělecké kritiky dlouhodobým přínosem. Současně chce CVJ podporovat začínající autory a pomoci jim při hledání prvních příležitostí pro publikaci jejich textů.

Letošní ročník přinese několik změn. především proběhla výraznější obměna poroty, v níž letos zasedne nově Pavel Klusák dlouholetý hudební kritik a redaktor radia Wave, dále kritik a kurátor Jiří Ptáček, který se stal vítězem loňského ročníku CVJ v kategorii etablovaných kritiků a za přínos oboru. Posilou v umělecké části poroty CVJ bude letos malířka Lenka Vítková. Již z loňského ročníku zůstává v porotě laureátka CVJ (etablovaných kritiků) za rok 2014, kritička a kurátorka pražské galerie Tranzitdisplay Tereza Stejskalová. Posledním porotcem je František Zachoval jakožto zástupce partnera CVJ, jímž jsou i letos Česká centra.

Dalším změnou, která pomůže CVJ co nejvíce otevřít, je zrušení věkové hranice pro kategorii začínajících mladých kritiků. Nově tak podle podmínek soutěže rozhoduje každý z účastníků sám zda se do kategorie začínajících (emerging) výtvarných kritiků přihlásí. Podmínka přihlásit do soutěže jeden konkrétní autorský text, publikovaný či dosud nepublikovaný, zůstává nezměněna. Výslovně je však definováno, že v případě přihlášení již publikovaného textu, musí být před editorskou úpravou.

Možnost nominovat do kategorie etablovaných kritiků zůstává otevřena nejširší veřejnosti, stejně jako možnost nominovat více než jedno jméno.

Porota bude vybírat na základě textů a nominací došlých do 30.6. 2016 (uzávěrka), slavnostní ceremoniál spojený s vyhlašováním a předáváním ocenění proběhne v říjnu 2016.

I pro letošní ročník chystáme doprovodný program v podobě jednodenního workshopu s tématem manifest současné kritiky, který navazuje na mezinárodní konferenci Art Criticism 2.0, která proběhla v loňském roce, dále chystáme přednášky hostů z domácí scény i ze zahraničí.

Cena nese jméno české básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové (1944–2011). Před rokem 1989 byla součástí českého undergroundu. Své ne-zapomenutelné reflexe současného výtvarného umění publikovala Jirousová v Lidových novinách, MF Dnes, časopisech Ateliér, Výtvarné umění, Host, Deník Referendum a dalších periodikách.

Letošní ročník probíhá ve spolupráci s Českými centry a s podporou Art&antiques, Artalk.cz a FlashArt CZ/SK, partnerem projektu je A2 kulturní čtrnáctideník, ArtMap a Artyčok.tv. Finančně projekt podpořil Magistrát hl. m. Prahy a Ministerstvo kultury ČR.

Více informací :: www.cenavj.cz

Kontakt :: info@cenavj.cz

Anežka Bartlová /organizátorka soutěže/ :: anezka.bartlova@cenavj.cz