Top5týdne 17. 5. 2016

Byly zahájeny výstavy k výročí narození Karla IV., Mendes da Rocha získal Zlatého lva na benátském bienále, byli oznámeni finalisté Turner Prize, Dům umění v Ostravě slaví 90 let a zemřel Francois Morellet.

1/ 700 let Karla IV.

V uplynulých dnech začaly po celém Česku akce k výročí 700 let od narození Karla IV. Mezi nejočekávanější akce bezpochyby patří výstava Císař Karel IV. 1316-2016, kterou pro Národní galerii spolupřipravil Jiří Fajt. Pozornost si vysloužila rovněž prezentace tzv. karlštejnského pokladu a další akce Národního památkového ústavu, který se letos zaměřil v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů na Lucemburky. Několik výstav nabízí rovněž Správa pražského hradu. Ta největší, Žezlo a koruna: Karel IV. a české královské korunovace, byla poznamenána výpovědí hlavní autorky, Ivany Kyzourové.

2/ Paulo Mendes da Rocha má Zlatého lva

Zlatého lva za celoživotní přínos získá v rámci architektonické sekce Benátského bienále brazilský architekt Paolo Mendes da Rocha. Představenstvo bienále se rozhodlo udělit cenu na základě doporučení kurátora letošního ročníku, Alejandra Araveny. Mendes da Rocha je ceněn zejména pro nadčasovost svých architektonických realizací a pro nesporný vliv na celé generace latinskoamerických architektů. Ocenění bude předáno 28. května, kdy celá přehlídka 15. ročníku Bienále architektury začíná.

3/ Finalisté Turner Prize

Nejvýznamnější ocenění pro britské umělce pod 50 let zná své čtyři nominanty. Michael Dean zaujal na materiál zaměřenými instalacemi, Anthea Hamilton interdisciplinárně pojatou výstavou Lichen! Libido! Chastity! v SculptureCentre v New Yorku. Helen Marten je nominována za instalaci na benátském bienále a Josephine Pryde za svoji fotografickou tvorbu. Výstava všech finalistů začne v Tate Gallery v září, vítěz bude vyhlášen v prosinci.

4/ Dům umění Ostrava slavil

Ostravský Dům umění, spadající pod Galerii moderního umění Ostrava, v pátek oslavil 90. jubileum. Proběhla výtvarná dílna, komentovaná prohlídka právě probíhající výstavy Leopold a Paul Kupelwieser, přednáška o dějinách instituce v podání ředitele Jiřího Jůzy nebo koncert. Vrcholem jubilejního roku má být podzimní výstava V novém světě / Podmínky modernity 1917–1927, která má navázat na předcházející úspěšné výstavy Sváry zření / Fasety modernity a Černá slunce / Odvrácená strana modernity.

5/ Zemřel Francois Morellet

V 90 letech zesnul francouzský umělec, který byl jedním z průkopníků kinetického, minimalistického a konceptuálního umění. Jako jeden z prvních objevil pro umění neony. Jeho díla jsou zastoupena ve většině světových galerií, měl souborné výstavy v MoMA v New Yorku nebo v pařížském Centre Georges Pompidou. Jeho dílo je nyní k vidění například v Londýně, Amsterodamu nebo Bochumi – několika výstavami se tak slavilo Morelletovo životní jubileum.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.