Top5týdne 10. 5. 2016

Výběrová řízení na AVU, výběrové řízení na vedení MZM, Frieze New York, obchodní centrum podle návrhu Zahy Hadid v Praze a fungování bratislavské Kunsthalle.

1/ Výběrová řízení na AVU

AVU zveřejnila výsledky výběrových řízení na místa vedoucích pedagogů některých ateliérů a vyučujících dějin umění. Od akademického roku 2016/2017 povede Ateliér malířství I. Robert Šalanda, Ateliér grafiky I. Dalibor Smutný a Ateliér sochařství II. Tomáš Hlavina. Dějiny umění od starověku po středověk bude vyučovat Viktor Kubík a předmět Dějiny umění od novověku po klasicismus povede Štěpán Vácha.

 2/ Výběrové řízení v MZM

Ministerstvo kultury vypsalo výběrové řízení na pozici generálního ředitele/ředitelky Moravského zemského muzea. Konkurz byl vyhlášen krátce poté, co ministr kultury Daniel Hermann odvolal z funkce ředitele MZM Martina Reissnera. Vedením muzea byl prozatímně pověřen Jiří Mitáček, který byl dosud náměstkem pro odbornou činnost.

3/ Frieze New York

Od 5. do 8. května v New Yorku proběhl 25. ročník veletrhu galerií Freize. Účastnilo se jej přes 200 galerií z 31 zemí, z českých galerií se zúčastnila Hunt Kastner. Italská galerie P 420 představila práce Milana Grygara, polská galerie Le Guern díla Jiřího Davida. Během veletrhu byla udělena cena za nejlepší galerijní prezentaci v sekci Frame (Frame Stand Prize), která je určena mladým galeriím představujícím zásadní umělce. Cenu získala ženevská galerie Truth and Consequences.

4/ Zaha Hadid v Praze

U Masarykova nádraží v Praze má vzniknout obchodní centrum, které navrhl ateliér nedávno zesnulé architektky Zahy Hadid. Projekt představila investiční skupina Penta, která chce do stavby investovat přibližně 6,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že se lokalita nachází na území památkové rezervace, bude projekt posuzovat také Národní památkový ústav.

5/ SCVU součástí SNG

Slovenské centrum vizuálního umění, které provozuje Kunsthalle Bratislava, bude nadále fungovat jako součást Slovenské národní galerie. Podle SNG jde o dočasný administrativní krok, který umožní lepší fungování SCVU. Proti tomuto uspořádání se objevila petice Za samostatnú Kunsthalle! a také proběhla debata zabývající se otázkami dalšího směřování bratislavské Kunsthalle.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.