TZ: Sucharda privátní

Sucharda privátní / Muzeum Stanislava Suchardy / Praha / 10. - 15. 5. 2016

Jedinečná příležitost k návštěve Suchardovy vily

Dvojité jubileum předního secesního sochaře Stanislava Suchardy (1866-1916) oslaví výstava

Nadace Muzeum Stanislava Suchardy pořádá v prostorách pražské Suchardovy vily krátkodobou pop-up výstavu SUCHARDA PRIVÁTNÍ.

místo konání: Slavíčkova 6, Praha 6

10. - 13. května: 14-18h

14. - 15. května: 10-12 a 14-18h

Rodinná vila předního sochaře Stanislava Suchardy bude ve dnech 10.–15. května 2016 výjimečně přístupná veřejnosti. Návštěvníci budou moci shlédnout krátkodobou výstavu Sucharda privátní připravenou u  příležitostí umělcova dvojího jubilea. Dne 12. listopadu 2016 totiž uplyne 150 let od Suchardova narození, ale již ve čtvrtek 5. května si připomeneme 100 let od jeho úmrtí.

"Chtěli bychom lidem připomenout život a tvorbu tohoto mimořádně činorodého umělce, který toho pro tehdejší kulturní svět tolik vykonal, a přesto je dnes české veřejnosti do značné míry neznámým," říká umělcova vnučka Marta Sandtnerová, s níž se bude možné během výstavy také setkat."Suchardovo dílo tvoří vedle kolosálního a kontroverzního Palackého pomníku, elegantních medailí a reliéfů také řada podobizen, náhrobků a podivuhodných pomníkových koncepcí. Ty se vesměs vyznačují osobitou interpretací českých dějin, nekonvenční ikonografií a originálními kompozičními řešeními. Zejména stylově progresivní druhou část Suchardovy tvorby však podnes bohužel neznají ani odborníci," dodává historik umění a suchardovský badatel Martin Krummholz z Ústavu dějin umění Akademie věd.

Stanislav Sucharda pocházel z novopacké rodiny s uměleckou tradicí sahající až ke konci 18. století. Jeho raný myslbekovský projev se výrazně proměnil pod vlivem francouzského sochařství a modernismu. Sucharda byl významným  účastníkem  pražského společenského života; v klíčovém období na přelomu 19. a 20. století stál v čele Spolku výtvarných umělců Mánes, díky jehož aktivitám se v českém prostředí prosazovalo moderní umění. Po celý svůj život působil jako pedagog na pražské Umělecko-průmyslové škole, krátce pak vedl nově založenou medailérskou školu pražské Akademie výrtvarných umění.

Výstava SUCHARDA PRIVÁTNÍ oslaví umělcovo jubileum unikátní formou – jeho rodinná vila bude po celý týden zpřístupněna  návštěvníkům. Jde o významnou stavbu postavenou prodle projektu architekta Jana Kotěry, která do dnešní doby zůstala v majetku sochařových potomků a je jedinečnou ukázkou životního stylu období moderny, a to v nejvyšší možné umělecké kvalitě.

Nadace Muzeum Stanislava Suchardy

http://www.stanislav-sucharda.cz