TZ: David Vávra

David Vávra / Nejen tři cesty za architekturou / INDUSTRIAL Gallery / Ostrava / 12. 4. - 6. 5. 2016

David Vávra a jeho „Nejen tři cesty za architekturou“ budou vystaveny v INDUSTRIAL Gallery

V INDUSTRIAL Gallery se bude konat vernisáž známého českého oblíbeného architekta, herce, spisovatele a šumného průvodce David Vávry. Vernisáž výstavy s názvem Nejen tři cesty za architekturou se uskuteční v úterý 12. 4. 2016 v 18.00 hod.

David Vávra absolvoval stavební fakultu ČVUT a Akademii výtvarných umění. Jako architekt působil zejména v Praze a okolí. Spolu s Milanem Šteindlerem  v 70. letech 20. století v Praze spoluzakládali divadlo Sklep. Televizním divákům je znám také jako spoluautor a průvodce úspěšného seriálu Šumná města nebo z České sody z nevšedního kurzu německého jazyka Alles Gute, kde působil ve dvojici se Šteindlerem jako Karl a Egon.

Kresby Davida Vávry jsou architektonickou terapií autora, která probíhá především v kavárnách na různých kontinentech. S tužkou, nebo nyní častěji s mastným pastelem v jedné ruce a tenkým doutníkem v druhé, na malém stolku vznikají volné otisky viděného, chvilkové prchající záznamy reality. Později jsou tyto barevné kresby zvětšovány na formát 50 x 70 cm a znova probarvovány. Vystavené pastely vznikaly během náhodných poznávacích výletů a šumných natáčení. Aktuální výstava je také pokračováním čerstvě vyšlé obrazové knihy Tři cesty za architekturou.

Výstava Davida Vávry se koná v rámci 8. ročníku mezinárodního festivalu architektury, designu a umění ARCHIKULTURA 2016. Kurátory výstavy jsou Tadeáš Goryczka a Zuzana Kulhánková.

Prezentaci děl Davida Vávry si můžete do 6. 5. 2016 prohlédnout v INDUSTRIAL Gallery, Zahradní 10, 702 00 Ostrava. Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 10.00 do 18.00 hod.