TZ: UPFRONT. Váleční fotoreportéři

Váleční fotoreportéři / Centrum současného umění DOX / Praha / 1. 4. - 23. 5. 2016

DOX vystavuje fotografie respektovaných fotoreportérů z oblastí světových konfliktů

UPFRONT: Váleční fotoreportéři / 1. 4. – 23. 5. 2016

Výstava UPFRONT: Váleční fotoreportéři v Centru současného umění DOX představuje fotografie 23 respektovaných fotografů pocházejících převážně ze španělsky mluvících zemí. Světově uznávaní fotoreportéři, z nichž mnozí byli oceněni prestižní Pulitzerovou cenou nebo v soutěži World Press Photo, vystavují snímky z konfliktních zón z Blízkého východu, Afriky nebo Latinské Ameriky, které jsou znepokojivou sondou do osudů lidí žijících v těchto konflikty sužovaných oblastech.

Název projektu odkazuje k nebezpečným předním liniím, ve kterých se tito fotoreportéři pohybují ve snaze uhasit žízeň světa po nepřetržitém zpravodajství. Díky jejich nasazení a statečnosti máme možnost nepřímo sledovat dění v těchto oblastech téměř „z první řady“. Často se jedná o nezávislé fotografy, bez jakéhokoli institucionálního zázemí, kteří se vydávají do těch nejhorších a nejnebezpečnějších míst a konfliktních zón, od Afghánistánu, přes Sýrii, Kongo, Libyii nebo Haiti, aby o nich mohli podat svědectví.

„Tito fotografové a fotografky jsou vybaveni jen fotoaparátem a odvahou, aniž vědí, kdy a zda se vůbec vrátí. Někteří z nich byli v průběhu své práce uneseni, trpěli hladem či byli v nejhorším případě zabiti. Toto vše podstupují bez záruky, že jejich snímkům bude dnes, v době zahlcenosti obrazy a informacemi, věnována patřičná pozornost,“ vysvětluje kurátor výstavy Ramiro Villapadierna důvody, které organizátory přivedly k myšlence zrodu výstavy. Putovní multimediální projekt Institutu Cervantes podpořila Španělská agentura pro mezinárodní spolupráci (AECID) a poprvé byl představen v listopadu 2015 v Madridu. Současný ředitel Institutu Cervantes v Praze Ramiro Villapadierna je sám bývalý fotoreportér, který působil ve Střední Evropě a na Balkáně v 90. letech.

Výběr fotografií výstavy v Centru DOX představuje přes sedm desítek snímků jakožto vzorek vizuálního obsahu, který nás obklopuje 24 hodin denně a který spoluutváří naše vnímání světa. Vynecháním tradičního mediátora těchto obsahů – masových médií – však instalace spojuje světové zóny konfliktu s divákem napřímo.

Netradiční způsob instalace snímků je zároveň reflexí dnešního způsobu „konzumace“ obsahů, které žurnalistická fotografie zachycuje a zprostředkovává. „Jde o hru zkreslování, která má divákovi ukázat, že on sám má možnost volby dát význam tomu, co vidí a že jeho úsudek může být někdy mylný,“ upozorňuje Villapadierna. „Konečným rozuzlením je nicméně fakt, že ať už je situace jakákoliv, zachycená bolest, bezmoc nebo strach jsou nakonec vždy reálné.“

Fotografie doplňují videa, zvuková stopa a představena je i základní fotoreportérská výbava a sada pro přežití. Doprovodný program k výstavě zahrne kromě komentovaných prohlídek také panelovou diskuzi s předními fotoreportéry z České republiky a Španělska, zástupci médií a neziskových organizací, které působí v zemích zasažených válečným konfliktem.

Kurátor: Ramiro Villapadierna

Koncept: Institut Cervantes v Praze

Vystavující fotografové: Rodrigo Abd, Pep Bonet, Manu Brabo, Olmo Calvo, Sergio Caro, José Colón, Ariana Cubillosová, Luis de Vega, Esteban Félix, Raúl Gallego Abellán, Ricardo García Vilanova, Diego Ibarra Sánchez, J. M. López, Andoni Lubaki, Catalina Martín-Chicová, Andrés Martínez Casares, Maysun, Alfonso Moral, Natacha Pisarenková, Rafael S. Fabrés, Miguel Ángel Sánchez, Guillem Valle, Álvaro Ybarra Zavala

Organizátoři: Centrum současného umění DOX, Institut Cervantes v ČR, Velvyslanectví Španělska v Praze – AECID

DOPROVODNÝ PROGRAM:

7. 4.  | 19h Zmateni obrazem: Obrazové zpravodajství v globálním kontextu – panelová diskuze s předními fotoreportéry z České republiky a Španělska, zástupci médií a neziskových organizací, které působí v zemích zasažených válečným konfliktem.

24. 4.  | 16h Komentovaná prohlídka výstavy s lektorem centra DOX v českém jazyce.

12. 5.  | 17h Komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem ve španělském jazyce zdarma k platné vstupence.

Výstava je pro veřejnost otevřena v Centru současného umění DOX ve dnech 1. 4. – 23. 5. 2016.