Top5týdne 22. 3. 2016

Vyhlášení cen Czech Grand Design, Nová budova MET Breuer, týden výtvarné kultury Brno, stěhování Karlin Studios potvrzeno, konference Reinventing Horizons v Tranzitdisplay.

1/ Vyhlášení cen Czech Grand Design

V sobotu 19. března byly uděleny výroční ceny Akademie designu ČR za rok 2015. Bylo oceněno celkem 11 kategorií, ve kterých kralovala módní návrhářka Liběna Rochová. Ta se stala módním designérem roku (za svoji kolekci Partitury) a zvítězila rovněž v hlavní kategorii grand designér roku. Mezi další laureáty patří duo Olgoj Chorchoj nebo Helena Lukášová. Im memoriam byl oceněn Bořek Šípek. Cena veřejnost v tomto jubilejním desátém ročníku Czech Grand Design byla udělena šperkům od Belda factory. Díla finalistů jsou do 1. května vystavena v Národním technickém muzeu.

2/ Metropolitní muzeum v New Yorku otevřelo novou expozici

V 60. letech postavil architekt Marcel Lajos Breuer novou budovu pro Whitney Museum of American art. To zde mělo jednu z poboček do roku 2014, kdy stavbu převzalo Metropolitní museum. Budovu přejmenovalo na Met Breuer a od víkendu zde otevřelo dvě výstavy: jedna se věnuje fenoménu nedokončeného umění (od renesance po současnost), druhá představuje retrospektivu indického umělce Nasreena Mohamedi (1937 – 1990). Způsob prezentace umění má zaujmout rovněž děti a mládež.

3/ V Brně proběhl Týden výtvarné kultury

Heslem již sedmého ročníku akce pořádané Pedagogickou fakultou MU bylo napiš obraz. Tématem přehlídky tedy bylo hledání přesahů mezi výtvarným a slovesným vyjádřením. Během sedmi dnů mohli zájemci navštívit řadu výtvarných kurzů, přednášek a výstav. Idea celé akce (propojení obrazu a slova) byla rovněž v zadání tradiční soutěže pro studenty 2. stupně základních škol a středních škol. Vítězem se stal Daniel Schneider ze Střední školy uměleckomanažerské v Brně. Stejné téma řešila i mezinárodní konference, kterou hostila Moravská galerie.

4/ Karlin studios zůstanou v Karlíně do konce roku

Plánovaná demolice bývalé tovární haly ČKD v Karlíně byla opět odložena a výstavní prostor proto vyhlásil výběrové řízení na projekty pro druhé pololetí letošního roku. Kurátorské návrhy na téma Konec agónie je možné zasílat do 17. dubna. Tým Futury vedené Michalem Novotným, který za projektem Karlin studios stojí, vyjednal stěhování do prostor Holešovické tržnice. Město Praha (resp. městská část Praha 7) prostory propůjčí bez nároku na nájemné prozatím na pět let a usiluje tak o vznik kulturního centra v oblasti, kde sídlí například Jatka78.

5/ Konference Reinventing Horizons v Tranzitdisplay

Společnost Display provozující galerii Tranzitdisplay připravila mezinárodní sympozium Reinventing Horizons. Úkolem setkání teoretiků, umělců a organizátorů byla společná práce na jejich vizích s cílem objevit klíčové okamžiky přesahů myšlenek o emancipačních potenciálech budoucnosti. Elementární myšlenkou tohoto symposia je otázka “co zahrnuje vize?“ Vyjma organizátorů (Zbyněk Baladrán, Vít Bohal, Dustin Breitling a Václav Janoščík) participovali například Jason Adams, Mohammad Salemy nebo Marek Hrubec. Výsledkem setkání je kniha s texty zúčastněných. V rámci sympozia probíhá rovněž výstava Artificial Cinema zkoumající vize budoucnosti ve sci-fi filmech.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.