TZ: Jan Šrámek & Dizzcock

Jan Šrámek & Dizzcock / Between the World and Me / Video NoD / Praha / 17. 3. - 10. 4. 2016

Technologicky unikátní 360-ti stupňová projekce Jana Šrámka ve Video NoD

Jan Šrámek & Dizzcock: Between the World and Me

Vernisáž: 16. 3. 2016, 19:00

Výstava potrvá od 17. 3. do 10. 4. 2016

Kurátorka: Veronika Zajačiková

Text: Lumír Nykl

Galerie Video NoD připravuje s vizuálním umělcem Janem Šrámkem originální autorskou 360-ti stupňovou video projekci, která zavede diváky Experimentálního prostoru NoD do imaginárního animovaného prostředí severoamerického města Detroit. Unikátní technologický koncept galerie Video NoD se spojí s charakteristickým rukopisem současného animátora a ilustrátora Jana Šrámka v projektu Jan Šrámek & Dizzcock: Between the World and Me. Vernisáž výstavy proběhne 16. 3. 2016 v 19:00 (Video NoD – Experimentální prostor NoD, Dlouhá 33, Praha 1), od 21:00 pak proběhne audiovizuální show VJ Kolouch & Dizzcock. Výstava potrvá do 10. 4. 2016.

Jan Šrámek je současný etablovaný vizuální umělec nastupující generace, ilustrátor a grafik, známý též svými aktivitami v oblasti VJingu, v rámci kterých se jako VJ Kolouch účastní mnoha domácích a zahraničních audiovizuálních festivalů. Soustředí se na experimenty s pohyblivým obrazem, konkrétně s animovaným filmem či vektorovou grafikou. Zajímá se o prozkoumávání možností a vztahů mezi statickými a pohyblivými obrazy. Výsledná Šrámkova audiovizuální díla jsou charakteristická zvláštní narativní poetikou, která vypráví příběhy z nejasně definovaného pomezí mezi světem přírody a urbánního prostředí.

Pro galerii Video NoD připravil Jan Šrámek unikátní 360-ti stupňovou projekci, site-specific projekt s názvem Between the World and Me, který odkazuje k literárnímu dílu amerického autora Ta-Nehisi Coatese. Obsah výstavy se vztahuje k aktuálnímu albu Dizzcocka Elegy of Unsung Heroes, čerstvě oceněného cenou Vinyla za nejlepší album roku 2015, na jehož vizuální podobě se Jan Šrámek podílel. Výstava rozšiřuje původně audiovizuální performance o kontext galerijního prostředí. Tematicky se výstava dotýká aktuálních sociálních a politických problémů - v případě výstavy Between the World and Me zobrazených prostřednictvím krachem zasaženého amerického města Detroit.

"Výřez frontálně skenuje průčelí ruin, drží se na „vzdálenost paže" od násilně barvotiskového „ruin porna“. Nakolik by tu pasovalo upozornění #nofilter, závisí na synchronizaci tvaru hypoteční bubliny s tou, ve které je aktuálně vměstnaný divák. Nafouklými stěnami totiž prosakuje téma přebytku do spodních významových vrstev. Rozpoznatelné budovy s konkrétní funkcí se mění ve znaky epických snů modernity. Hrozí, že se vlakové nádraží nebo jevy jako automatizovaná výroba soustředěná do obřích montážních hal stanou zástupci svého druhu, stejně jako jsou takto vnímáni barevní či sociálně znevýhodnění lidé v očích bílé privilegované většiny.”, píší v úvodním textu katalogu Lumír Nykl s Ondřejem Blažíčkem.

Na audiovizuální povahu díla naváží oba umělci od 21:00 audiovizuální live show pod svými pseudonymy VJ Kolouch & Dizzcock.