TZ: David Kraus a Svatopluk Sládeček

David Kraus a Svatopluk Sládeček / V hlavě architekta / Dům umění města Brna / Brno / 9. 3. – 1. 5. 2016

David Kraus a Svatopluk Sládeček: V hlavě architekta                 9. 3. – 1. 5. 2016

kurátor: Rostislav Koryčánek

Vernisáž v úterý 8. 3. 2016 v 18 h

Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2

Setkání dvou architektů Davida Krause a Svatopluka Sládečka na výstavě V hlavě architekta se stává specifickou galerijní událostí. Je vyústěním osobní roviny společného příběhu, který začal poměrně nedávno. Prvotním motivem jejich sblížení byl vzájemný profesní respekt k postojům a realizacím, jimiž se každý z nich může pochlubit. Kromě zažívané profesní blízkosti spojuje Krause a Sládečka při příležitosti jejich galerijního rendez-vous jedinečný a generačně nepřenositelný prožitek. Je jím euforie z poznání možností, která se u nás rozšířila v první polovině devadesátých let minulého století. To, co bylo v socialistickém Československu možné pouze tušit nebo pozorovat skrze rozpárané švy železné opony, bylo po roce 1989 najednou reálné a přítomné. Euforie první poloviny 90. let nám může napomoci porozumět tomu, jak je možné u dvou velmi odlišně situovaných a založených osobností, které se v době svých studií ani osobně nepotkaly, najít tolik názorových a tvůrčích příbuzností.

Jinakost, nepoddajnost či programová opozice patří k možným charakteristikám, jež by se daly vztáhnout na Krause stejně jako na Sládečka, pokud bychom chtěli tyto architekty vřadit do současného architektonického dění. Živelnost organizace okraje měst a nesourodost panující na okraji míst vytváří specifickou poetiku, jež je pro každého z nich zdrojem inspirace.

S náchylností k situacím a dějům na okraji souvisí také jejich stylová nevyhraněnost i otevřenost k používaným materiálům a jejich kombinacím. Výběr materiálů je odvislý spíše od ekonomie stavby než od estetických kvalit materiálů. Není sice možné tvrdit, že estetika stavby nebo její výraz hraje u Krause a Sládečka bezvýznamnou roli, tou nejvíc kýženou kvalitou je však architektonický prostor. Umanutost architektonickým prostorem a hledání příležitostí pro jeho naplnění vyžaduje také zvláštní strategie při sjednávání zakázek. Doménou obou architektů jsou drobní stavebníci, kteří se rozhodnou postavit nebo upravit vlastní dům. Kraus, podobně jako Sládeček takového záměru využívají, aby do navržené stavby vsadili architektonický prostor stejně jako kukačka, když do cizích hnízd snáší svá vajíčka. Neznamená to, že by se větším zakázkám programově vyhýbali, rodinné stavby jsou ovšem nejpříhodnějším a nejdostupnějším formátem pro svody architektonické vášně.

Podobnost žebříčku architektonických hodnot, v němž se na prvních místech nachází architektonický prostor, výtvarná kompozice, konceptuální přístup k řešení zadaného úkolu či formální a materiálová nevázanost, je důvodem setkání Krause a Sládečka ve výstavním prostoru. S odvoláním na kutilství a bastlení, typické nejen pro krajinu městské periferie, navrhl každý z architektů objekt, jenž má interpretovat a charakterizovat architektonickou tvorbu toho druhého. Základem oboustranného výkladu je výběr čtyř staveb, které Kraus obdivuje u Sládečka a Sládeček u Krause. Ve výstavním prostoru tak vznikla jakási prostorová koláž, která je zároveň sondou do hlav obou architektů, zdůrazňující hlavní principy, motivy a inspirační zdroje, jež jeden považuje za oporu toho druhého. Sestavené objekty a navozený dialog mezi nimi zároveň ukazují, že architektura není pro oba architekty zničujícím osudem, ale otevřeným příběhem, který je možné vyprávět vícero způsoby, aniž by obsah ztratil na přesvědčivosti a poutavosti. Způsobem, jak ukázat další horizont, je naopak hravost.

Doprovodný program k výstavě:

6. 4. 2016, 17 h

Komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Rostislavem Koryčánkem, po níž následuje promítání filmových dokumentů z produkce ČT o obou autorech – Davidu Krausovi a Svatopluku Sládečkovi.

20. 4. 2016, 17 h

Komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Rostislavem Koryčánkem a oběma autory, po níž následuje diskuse o další – nejen architektonické – tvorbě Davida Krause a Svatopluka Sládečka.