TZ: Open Call

Open Call / Galerie UM / Praha / 4. 3. - 9. 4. 2016

Open Call

Vernisáž: čtvrtek 3. března 2016 od 18 hodin

Potrvá do: 9. dubna 2016

Galerie UM, nám. Jana Palacha 80, Praha 1

Otevřeno: po - so 10 – 18 h, vstup zdarma

V březnu se v Galerii UM představí výstava Open Call Alžbety Bačíkové, Lucie Rosenfeldové a Martiny Smutné. Autorky se zabývají tím, jak princip soutěže formuje podobu uměleckých děl nejen v galeriích. Tento proces demonstrují především na zavedených postupech výběrových řízení a filmového průmyslu. Svůj krátký film zasazují do scénograficky řešeného galerijního prostoru.

„Každý, kdo se pokouší v dnešním světě uspět, je dříve či později podroben nějaké formě výběrového řízení. Příležitosti a finanční prostředky jsou nám nabízeny jen pod podmínkou, že podstoupíme soutěž. Mnohdy je jediným ospravedlněním takové soutěže soutěž samotná: musíme se účastnit, abychom dokázali, že naše schopnosti a dovednosti si vůbec zaslouží být využity.“ Přibližuje koncepci jedna z kurátorek a autorek Martina Smutná.

Ve společném projektu Open Call nechávají autorky procházet nastavenými rámci výběrového řízení samotné tvůrčí přístupy. Konkurzní řízení jsou představena jako pomyslné filtry rozhodující o tom, čemu má být umožněno se rozvinout. Rastr jejich síta určuje společenskou hodnotu.

Open Call dává příležitost na chvíli opustit známé prostředí výtvarného světa a konstruovat fiktivní svět filmu. Exkurze do prostředí filmové produkce zahrnuje seznámení s experimentální scénografickou metodou, určenou k utváření fantastických světů. Současně vychází najevo, že manuál k vytvoření dokonalé prezentace dokáže ohnout svůj vlastní předmět: originální tvůrčí přístup. Souboj jedinečnosti s účelovostí se tentokrát odehrává na pozadí nedokončeného fantasy filmu. Zase jednou nemá jasného vítěze.

Kurátorky a autorky výstavy: Alžběta Bačíková, Lucie Rosenfeldová, Martina Smutná