TZ: Fotografie Andyho Warhola konečně v Salmovském paláci

Fotografie Andyho Warhola konečně v Salmovském paláci / Národní galerie v Praze / Praha / 23. 2. 2016

Fotografie Andyho Warhola konečně v Salmovském paláci

Národní galerie v Praze získala v roce svého 220. výročí ojedinělý dar. Americká nadace Andyho Warhola jí věnovala fotografie z dílny ikony pop artu a zařadila tak galerii do poslední desítky světových muzeí, mezi která byla Warholova fotografická tvorba rozdělena. Fotografie, ručně sešívané snímky a Polaroidy mají návštěvníci možnost poprvé zhlédnout v rámci výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat od 23. února. Posun instalace oproti termínu zahájení oslav výročí, které proběhlo 5. února, způsobila sněhová bouře ve Spojených státech.

Andy Warhol, syn rusínských přistěhovalců z území dnešního Slovenska, je světově známý především svými sítotisky amerických celebrit a spotřebního zboží. Warhol byl ale také nadšeným fotografem a jeho Polaroidy a fotografie nesou umělcův jasný rukopis. „První fotoaparát získal Warhol v devíti letech, první Polaroid SX70 si koupil v roce 1962. Na rozdíl od většiny jeho děl nevznikaly fotografie v jeho newyorském studiu The Factory, ale byly pro Warhola jeho osobním vizuálním deníkem,“ říká Milena Kalinovska, ředitelka Sbírky moderního a současného umění, díky níž Národní galerie dar od nadace získala.

Kolekce snímků v Salmovském paláci reprezentuje průřez Warholovou fotografickou tvorbou. Představuje divákovi nejen přehlídku zajímavých osobností, kterými se umělec obklopoval – např. herečku Angelicu Houston, dceru Pabla Picassa Palomu nebo galeristu Ivana Karpa, ale také obrázky a detaily z jeho každodenního života. Ručně sešívané fotografie v sériích po čtyřech poukazují na Warholův zájem o seriálové zobrazení věcí, dobře známé třeba ze sítotisků plechovek Campbellovy polévky, odkazující na konzumerismus a vliv masových médií.

„Před několika měsíci jsem oslovila nadaci Andyho Warhola s tím, zda by neuvažovali o daru pro Národní galerii. Zrovna probíhal výběr deseti světových muzeí, mezi než měly být rozděleny poslední Warholovy fotografie – podařilo se nám tak zařadit vedle britské Tate Modern nebo nizozemského muzea Stedelijk,“ popisuje Milena Kalinovska.

Fotografie Andyho Warhola jsou vystaveny v Salmovském paláci v rámci výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat. Její hlavní expozice v paláci Kinských při příležitosti 220. výročí založení Národní galerie představuje to nejlepší, co bylo galerii od jejího vzniku darováno. Ostatní galerijní budovy a sbírky pak ožívají jednotlivými uměleckými díly, která se vztahují k tématu velkorysosti i štědrosti. Warholovy fotografie je tak možné zhlédnout v zajímavém dialogu s díly Josefa Mánesa, sousední Schwarzenberský palác zase hostí dílo švédského umělce Mattse Leiderstama a německo-libanonského umělecké dvojice Prinz Gholam. „Významný dar galerii k jejímu jubileu věnoval také americký mistr konceptuálního umění Joseph Kosuth, který lze vidět na hlavní výstavě v paláci Kinských,“ doplňuje Milena Kalinovska. Po celou dobu konání výstavy Velkorysost platí speciální výroční vstupenka za 220 korun, s níž se mohou návštěvníci podívat jak na výstavu v paláci Kinských, tak do všech stálých expozic s více jak dvěma desítkami současných děl.

Intervence současného umění ve stálých expozicích v rámci výstavy Velkorysost. Umění obdarovat

Palác Kinských

Umění Asie

Edmund de Waal

Hiroshi Sugimoto

Jaromír Novotný

Klášter sv. Anežky České

Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200–1150

Klára Kristalová

Matts Leiderstam

Pavel Büchler

Veletržní palác

Sbírka moderního a současného umění

Franz West

Jim Lambie

Jiří Kovanda

Martin Creed

Matts Leiderstam

Prinz Gholam

Roman Ondák

Šternberský palác

Sbírka starého umění

Ernesto Neto

Yoshihiro Suda

Klára Kristalová

Lee Kit

Matts Leiderstam

Salmovský palác

Umění 19. století od klasicismu k romantismu

Andy Warhol

Schwarzenberský palác

Baroka v Čechách

Matts Leiderstam

Prinz Gholam