TZ: Pražské Quadriennale pod taktovkou nové umělecké ředitelky Markéty Fantové

21. 12. 2015Artalk Infoservis

Pražské Quadriennale pod taktovkou nové umělecké ředitelky Markéty Fantové / Praha / 10. 12. 2015

PQ 2019 povede jako umělecká ředitelka Markéta Fantová

Pražské Quadriennale, nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967, zvolilo pro svůj 14. ročník novou uměleckou ředitelku. Stala se jí scénografka a pedagožka Markéta Fantová. Se svým týmem bude spoluvytvářet koncepci pro PQ 2019, řídit činnosti mezinárodního uměleckého týmu a podílet se také na organizaci krátkodobých projektů v mezidobí do následujícího ročníku této přehlídky.

Sodju Lotker, která se na organizaci Pražského Quadriennale podílela již od roku 2003, nahrazuje v pozici umělecké ředitelky Markéta Fantová. Je absolventkou oboru scénografie na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění a oboru divadelní scéna na Wayne State University v Detroitu. Po dokončení magisterského studia až do současnosti působila jako pedagožka na mnoha prestižních univerzitách. Od roku 2014 vedla obor scénografie při Rowan University v Glassboro. Má za sebou také mnoho realizací svých kostýmních a scénografických návrhů v Evropě i USA a její díla se objevila jako součást Národní expozice USA na PQ 2007 a na výstavě World Stage Design v korejském Soulu v roce 2009. Byla kurátorkou americké národní expozice na PQ 2015. Markéta Fantová se také dlouhodobě podílí na činnosti Institutu divadelní technologie a designu USA (USITT), od roku 2011 v pozici Viceprezidentky pro mezinárodní záležitosti a umělecké ředitelky USITT. Od června 2015 je vedoucí komise Performance Design Mezinárodní organizace scénografů, divadelních architektů a techniků OISTAT.

„Zastávat pozici umělecké ředitelky PQ 2019 a podílet se na přípravě takto významné události divadelního světa, je pro mne čest a zároveň i neskutečně velká výzva. Pevně věřím, že se nám během PQ 2019 podaří představit v celé šíří všechny aspekty rozmanitého a tak nesmírně bohatého oboru, jakým scénografie bezesporu je,“ dodává Markéta Fantová.

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru se během posledních deseti let proměnilo z jednorázové výstavní akce v organizaci poskytující mezinárodní platformu pro kontinuální projekty zaměřené na vzdělávání, výstavy, profesionální výměny a stáže, publikace, vlastní umělecké projekty či mezinárodní symposia v oblasti současné scénografie. Proto jedním z úkolu nové umělecké ředitelky bude také organizace projektů i v mezidobí mezi konáním dalšího ročníku této přehlídky scénografie.

14. ročník Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru se uskuteční v červnu roku 2019.