TZ: Erika Bornová a Tomáš Císařovský

15. 12. 2015Artalk Infoservis

Erika Bornová a Tomáš Císařovský / Jak ve dvou dá se žít / Galerie 1. patro / Praha / 10. 12. 2015 - 21. 1. 2016

Erika Bornová a Tomáš Císařovský: Jak ve dvou dá se žít

Galerie 1. patro, Myslíkova 9, Praha 1

Otevřeno čtvrtek až sobota 14-18 hodin

Společná výstava dvou výrazných autorů střední generace, sochařky a malíře, a zároveň životních partnerů, se soustředí na vztahové vazby sobě blízkých bytostí.

Podstatný je rozměr času, od obou autorů jsou v oddělené místnosti připomenuty staré dvojportréty, sousoší Postel/2003/ vyřezané sousoší z polystyrenu v životní velikosti  a obraz Rodinný portrét/1995/ olej zobrazujíci dvojici jako Kena a Barbie.

Mimo to jsou vystaveny výhradně čerstvé práce z letošního roku, které se stejně tak doplňují jako znejišťují. Svědčí o jisté intimitě, která ale není nedotknutelná. Oba se zabývají ve svých pracích partnerstvím obecně a to jak mezi lidmi tak mezi zvířaty.

V cyklu „Věc důvěry“ nám Erika Bornová ukazuje jak mohou dopadnout asistentky vrhače nožů. Vyřezané sochy z polystyrenu na pouťově  barevných náhrobcích drží připíchnuté ostrými noži. Její další socha půlená kočka z polychromovaného polystyrenu je prostorovou záležitostí. Obě poloviny se k sobě přitahují ,ale v poslední chvíli  se k sobě nemohou dostat. Jako magnety , které se přitahují ale i odpuzují.

Nové olejomalby Tomáše Císařovského jsou charakteristické barevně zvláštně posunutou světlou barevností a jasně definovanou kresbou a kompozicí. Zobrazují nahé muže a ženy v různých konfiguracích, často v kontaktu se zvířaty. Významově výrazné místo zaujímá obraz „Stárnoucí malíř“,nepříliš lichotivý pohled na sebe sama po dvaceti letech.

Každý z obou autorů odpovídá po svém na otázku z titulu výstavy. Jiří Přibáň v úvodní řeči pronesl, že jen ve dvou se žít nedá, že musíme mít i jiné sociální vazby. Dodal ovšem, že snad jen ve dvou se dá přežít.