TZ: HateFree Art přináší do regionů témata vzájemného soužití

16. 10. 2015Artalk Infoservis

HateFree Art přináší do regionů témata vzájemného soužití / Centrum současného umění DOX / Praha / 14. 10. 2015

HateFree Art přináší do regionů témata vzájemného soužití

Minulé pondělí začala na výlepových plochách v ulicích Náchoda výstava Jany Ledvinové s názvem Kdo je to? Ta reaguje na strach velké části českéspolečnosti z muslimů a přináší portréty iráckých osobností, jejichž profily se vymykají stereotypním představám o teroristech. S předsudky a nálepkami však autorka pracuje už v samotné vizuální podobě plakátů v kontrastu s pravými životopisy osobností.

Výstava Jany Ledvinové je součástí cyklu HateFree Art, v jehož rámci se v průběhu letošního léta a podzimu ve dvacítce měst České republiky objevila díla umělců a umělkyň, která reflektují témata tolerance, respektu a vzájemného soužití různorodých skupin lidí. Ve Varnsdorfu, Novém Boru nebo Rumburku tak byly vystaveny například dokumentární portréty Miroslava Hodečka zobrazující romsko-české manželské páry, v ulicích Orlové se objevily výšivky slovenské feministické skupiny Kundy Crew nebo portréty lesbických matek se svými potomky fotografky Jany Štěpánové v Jičíně. Díla jsou prezentována formou plakátů na klasických plochách.

V desítce měst také probíhají umělecké performance. Multimediální umělkyně Darina Alster spolu s romským aktivistou Davidem Tišerem vítali v rámci performance Welcome in the Czech Republic v českých krojích obyvatele Hradce Králové. Susanne Matushka v ulicích Liberce rozdávala v rámci projektu Smile4every1 kolemjdoucím dárky – jen tak, pro radost. Členové romské umělecké skupiny Romane Kale Panthera zase ve veřejném parku v Duchcově, kde platí politika takzvané nulové tolerance, uspořádali piknik s grilováním, jehož prostřednictvím chtěli poukázat na problematickou vyhlášku č. 4/2015.

„Před více deseti lety, kdy bylo dílo vytvořeno, se možná formovaly i kořeny současné hysterie a strachu z muslimů. MUSLIM = TERORISTA je vzorec, který se nám postupně uhnízdil v hlavě díky dlouholeté masáži některých médií i politiků. V posledním roce se do vzorce navíc dosadiloslovo UPRCHLÍK,“ popisuje svou motivaci Jana Ledvinová. „Většina z nás však ještě žádného živého uprchlíka nepotkala. Dílo Kdo je to? nabízí možnost si yzkoušet setkání s muslimem nanečisto a projít si cestu strachu a váhání k toleranci a pochopení bez rizika, že někomu ublížíte,“ doplňuje.

Umělecké projekty prezentované v rámci cyklu HateFree Art byly vybrány z téměř šesti set uměleckých projektů přihlášených do otevřené výzvy OPEN IT!, kterou realizovalo Centrum současného umění DOX ve spolupráci s HateFree Culture. Vyvrcholením jejich spolupráce pak bude mezinárodní výstava přímo v této pražské galerii v lednu příštího roku. Bude reflektovat zejména témata násilí a nenávisti.

 „Považujeme za klíčové, že umění prezentované ve veřejném prostoru může oslovit i diváka, který by jinak měl jen omezenou možnost setkání se současným uměním. Veřejný prostor bývá obvykle obsazený reklamou či politickou agitací, tedy obrazy, které nabízejí zaručené odpovědi a návody na život. Cílem cyklu HateFree Art je naopak problematizovat i věci zdánlivě dané,“ uvádí k tomu jeho kurátorka Zuzana Štefková.

HateFree Culture je projekt Agentury pro sociální začleňování – odboru Úřadu vlády ČR. Je spolufinancován Norskými fondy a státním rozpočtem ČR. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. www.hatefree.cz