Top5týdne 13. 10. 2015

Viennafair, festival Malamut, projekt Soch sad, festival Blaf a Bílá noc v Bratislavě, rozpočet Ministerstva kultury a Kustodka Květa knižně.

 

1/ Viennafair

Ve dnech 8. – 11. října ve Vídni proběhl 11. ročník veletrhu umění Viennafair. Největší zastoupení mezi vystavujícími měly domácí galerie s třiceti čtyřmi zúčastněnými, pět zástupců přijelo z Německa a po jednom z Maďarska, Itálie a Jižní Koreje. Paralelně se konala akce Viennafair Masters, jíž se vedle německých a rakouských galerií zúčastnila běloruská ARTbaZa MINSK Gallery. České umění na veletrhu reprezentovali tři umělci: Jiří Hilmar, Milan Dobeš a Stanislav Kolíbal.

2/ Festival Malamut

V ostravských ulicích a galeriích se v minulém týdnu uskutečnil mezinárodní festival akčního umění Malamut. Účastnili se ho performeři z České republiky, Polska, Maďarska, Číny, Německa, Francie a USA. Festival pořádá Galerie Jáma ve spolupráci s PLATO a GVU v Ostravě.

3/ Projekt Soch sad

Ekocentrum Podhoubí obnovilo pod Jiráskovou čtvrtí v Praze 4 třešňový sad, do něhož byly nainstalovány tři sochy. Porota, v níž zasedal například Kurt Gebauer, vybrala realizace Hmyzí město Pavla Karouse, Krasohled Jáchyma Daniela a Intervenci Helush Yiraq a Jakuba Rajnocha. Pokud získá sdružení další finanční prostředky, bude obohacování sadu o sochařská díla v rámci projektu Soch sad pokračovat i v následujících letech.

4/ Festival Blaf a Bílá noc v Bratislavě

V Bratislavě se od 8. do 11. října odehrál 6. ročník festivalu vizuálního umění a kultury Blaf, který pořádá Nadácia – Centrum súčasného umenia ve spolupráci se SNG. Volným tématem zastřešujícím festivalové akce byl „symbolický kapitál“, tedy nejrůznější vedlejší aktivity, jimiž si umělec pomáhá budovat kariéru. Jednou z nejvýraznějších festivalových akcí byla Bílá noc, které se zúčastnilo sto tisíc návštěvníků.

5/ Rozpočet Ministerstva kultury

Rozpočet MK na příští rok byl navýšen oproti letošnímu stavu. Celkově bude ministerstvo hospodařit s částkou 11,7 miliardy korun, což je suma, která blíží požadovanému jednomu procentu ze státního rozpočtu. Přibližně třetina z rozpočtu MK představuje náklady na církve. Částka na podporu živého umění (712 milionů korun) je o pětinu vyšší než v letošním roce.

*/ Kustodka Květa knižně

Projekt na portálu hithit.cz, jehož cílem byla podpora knižního vydání komiksu Kustodka Květa, skončil úspěšně. Celkem 143 lidí dohromady složilo částku 62 600 Kč, díky které se Květa dočká tištěné podoby.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.