TZ: František Pavůček

František Pavůček / Slza vítězů / Dům pánů z Kunštátu: Galerie G99 / Brno / 7. 10. – 8. 11. 2015

František Pavůček: Slza vítězů

7. 10. – 8. 11. 2015

kurátor: Jana Písaříková

Vernisáž v úterý 6. 10. 2015 v 18 h

Galerie G99, Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno

Výstava Slza vítězů představuje výběr ze série auto-portrétních videí Františka Pavúčka. Sebe-reflexe, vnitřní dialog a téma identity jsou motivy, kterým se autor věnuje průběžně od roku 2009. Tyto psychologizující studie gest začal zpracovávat již v době svých studií v ateliéru performance na Fakultě výtvarných umění při Vysokém učení technickém v Brně (2009 - 2013). Jedná se o stále se rozrůstající doposud neuzavřený cyklus, doplněný o autorovu básnickou tvorbu. Autorské texty psané volným veršem doposud publikoval v časopise Host a průběžně je zveřejňuje i na svém webu. Se svými básněmi má také oprávněnou ambici začít je publikovat knižně. V minulosti samostatně vystavoval v Galerii Umakart (Brno 2010 - Anonym / Bez názvu), Walk Thru Gallery (Hradec Králové 2012 - Ocitám se těsně vedle sebe). Dále se účastnil několika kolektivních výstav (Alotrium, Galerie u Dobrého pastýře 2013, TIC, Brno; Bylo Nebylo, Open Gallery, Bratislava 2013; Lidské - nelidské, Reduta, Brno 2011; Eat me / Drink me / performance matters), Galerie Aula, Brno, 2011; Kytice růží, DOX Praha, 2010, In Flagranti, Starý pivovar, Brno, 2010).

Výstava v Galerii G99 je zatím první z větších samostatných prezentací tohoto autora a představuje divokou kartu kurátorky. Pokud se celoroční výstavní program v G99 věnuje tématu konec utopií, lze tuto výstavu vnímat jako pokus o etablování tvorby autora, který žije a pracuje na periferii a není institucionálním provozem umění doposud rozeznán. Což je na čase změnit. František zkrátka zvítězil.

Jako architekt byl k výstavě přizván malíř, performer a hudebník Jan Kratochvíla, jeden z blízkých přátel autora, mající k jeho tvorbě dlouholetý a intenzivní vztah.

Projekt patří k sérii výstav v Galerii G99 založené na spolupráci s externími kurátory. Dramaturgie je koordinována Františkem Kowolowskim tak, aby byla představena široká škála současných aktuálních uměleckých projevů autorů nejmladší generace. Série výstav v G99 v roce 2015 také poskytuje prostor aktuální tendenci, ve které se prolíná činnost kurátora, teoretika a umělce.