Top5týdne 22. 9. 2015

Trenky na Pražském hradě, Art Berlin Week a Art Berlin Contemporary, Ai Weiwei v Royal Academy of Arts v Londýně, 5. sjezd historiků umění, Broad Museum v Los Angeles a odložená výstava Tiziana na Pražském hradě.

1/ Trenky na Pražském hradě

Tři členové umělecké skupiny Ztohoven vyvěsili v sobotu v podvečer nad Pražským hradem rudé trenky, které nahradily prezidentskou standartu. Akci doprovodil manifest, v němž stojí, že nad hradem konečně zavlála vlajka muže, který se nestydí vůbec za nic. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček následně řekl, že jde o „fašizaci pražské kavárny“. Toho členové umělecké skupiny využili k prohlášení, že Ovčáček je dalším členem skupiny. Akce v médiích vyvolala především debatu o zabezpečení Pražského hradu, v širších souvislostech se jí věnuje na Artalku Silvie Šeborová.

2/ Art Berlin Week a Art Berlin Contemporary

V Berlíně proběhl od 15. do 20. září čtvrtý ročník festivalu současného umění Art Berlin Week, v rámci něhož se uskutečnil také veletrh galerií Art Berlin Contemporary. Mezi stovkou vystavujících byla jediná česká galerie – akce se zúčastnila Polansky Gallery, která prezentovala dílo Lukáše Karbuse.

3/ Ai Weiwei v Royal Academy of Arts

Ai Wei Wei otevřel v londýnské Royal Academy of Arts svou prozatím nejrozsáhlejší výstavu na Britských ostrovech. Nejedná se o klasickou retrospektivu, ale o průřez umělcovou tvorbou za posledních dvacet let. Výstava je otevřena do 13. prosince a organizátoři vzhledem k velkému zájmu doporučují rezervaci vstupenek on-line.

 4/ 5. sjezd historiků umění

Na katedře dějin umění Univerzity Palackého v Olomouci proběhl ve dnech 16.–18. září 5. sjezd historiků umění. Program byl rozdělen do pěti sekcí, které se zabývaly různými aspekty tématu „věda a umění“. Podrobný program sjezdu společně s abstrakty příspěvků najdete na facebookových stránkách KDU. Reflexi akce od Mileny Bartlové naleznete zde.

5/ Broad Museum v Los Angeles

V Los Angeles bylo otevřeno nové soukromé muzeum, které vystavuje díla, jež shromáždili Eli a Edythe Broadovi. Pro své sbírky, jež obsahují například díla Jeffa Koonse, Roye Lichtensteina nebo Christophera Woola, dali postavit novou budovu, kterou navrhla Elisabeth Diller.


*/ Znovu odložený Tizian

Již několikrát avizovaná výstava Tiziana na Pražském hradě, která měla být zahájena už loni v dubnu, byla opět odložena. Zářijový termín otevření výstavy byl na poslední chvíli změněn na listopad, protože, dle organizátorky výstavy Moniky Burian, nebylo jisté, „zda je Hrad připraven“.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.