TZ: Český kubismus nově v domě U Černé Matky Boží

Český kubismus nově v domě U Černé Matky Boží / Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze / Praha / 19. 8. 2015

Český kubismus nově v domě U Černé Matky Boží

Uměleckoprůmyslové museum v Praze otevře na podzim t. r.

expozici Český kubismus v domě U Černé Matky Boží

Uměleckoprůmyslové museum v Praze (UPM) na podzim roku 2012, kdy objekt opustila Národní galerie, zahájilo jednání se Státním fondem kultury a Ministerstvem kultury ČR o možnosti využití této první významné pražské kubistické stavby k výstavním účelům. V současnosti UPM připravuje do domu U Černé Matky Boží novou stálou expozici věnovanou českému kubismu.

Expozice představí ve dvou podlažích budovy průřez českým kubismem s těžištěm v interiérové tvorbě let 1911–1914 s přesahem až do počátku dvacátých let. Reprezentativní výběr významných nábytkových souborů a solitérních kusů nábytku Pavla Janáka, Josefa Gočára, Vlastislava Hofmana, Josefa Chochola, Otakara Novotného a Antonína Procházky doplní keramika, předměty z kovů, ornamentální tapetové vzory, plakáty a užitá grafika. Ideové propojení volného a užitého umění v období kubismu zohlední vybraná díla kubistického malířství a sochařství – malby Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Václava Špály a Otokara Kubína a plastiky Otto Gutfreunda. Architekturu přiblíží projekce, vycházející ze současných fotografií architektonických realizací, kterou doplní výběr dobových snímků a publikovaných architektonických návrhů.

Členění expozice bude sledovat klíčová témata kubismu – od ideového vymezení a zdrojů inspirace, otázek formování hmoty, problematiky tvaru a jeho vizualizace, historiografie institucí spjatých s kubismem, až po dobovou reflexi kubistické tvorby. Tematické okruhy doprovodí texty v expozici a vybrané exponáty přiblíží rozšířené popisky. Další informace a obrazový materiál návštěvníci najdou v samoobslužném tabletu, tištěném průvodci a na webových stránkách expozice.

Součástí expozice bude aktivní zóna zaměřená na kubistický nábytek. Návštěvníkům nabídneme také mapku s procházkou kubistickou architekturou Prahy.

Ve spolupráci s katedrou výtvarné výchovy PedF UK v Praze vytvoříme programy pro školy v návaznosti na Rámcové vzdělávací programy.

První z cyklu komentovaných prohlídek pro veřejnost se uskuteční 24. 11. 2015 s Lucií Vlčkovou, následující 12. 1. 2016 s Jiřím Fronkem. V dubnu 2016 bude zahájen cyklus přednášek Kapitoly z dějin kubismu.

Ačkoliv je historická budova Uměleckoprůmyslového musea v Praze v rámci rozsáhlé rekonstrukce uzavřena až do roku 2017, je hlavní snahou UPM i za této situace zpřístupňovat své sbírky veřejnosti.