TZ: Trafačka forever!

Trafačka forever! / Trafo galerie / Praha / 9. 8. 2015

Trafačka Forever!

Trafo galerie otevírá výstavou Forever! a křtem katalogu Jiřího Petrboka svoje nové působiště v prostorách bývalé pošty v Příčné ulici na Praze 1, které mají jednotící název Ex Post. Po osmiletém působení v bývalé vysočanské trafostanici, kde jsme zároveň vedli 34 rezidenčních ateliérů, a krátké výstavní pauze tak vzniká v sousedství spřáteleného pebe/labu nový koncept, nový směr, nová energie.

Ve spoluprácí s předním kurátorem Otto M. Urbanem vznikají hned dvě první výstavy roku 2015 (záříjová Jiřího Petrboka a vzápětí říjnová Michala Cimaly), následovat bude 5. prosince na deváté narozeniny Trafačky křest a výstava k vydání knihy rekapitulující celou osmiletou historii. Kniha Trafology je bohatou fotodokumentací více jak 200 výstav, večírků, graffiti jamů, práce a denodenního života v ateliérech pavlačového domu i všech lehce bizarních akcí, které v Trafačce za dobu její existence proběhly, doplněnou o rozhovory s jednotlivými členy. Publikaci připravujeme ve spolupráci s Janem H. Vitvarem, o grafickou podobu se postaral již tradičně Michal Škapa.

Etapa početných ateliérů Trafačky skončila spolu s vysočanským pavlačovým domem, který čeká na svoji brzkou demolici a osudy jednotlivých rezidentů se rozdělily po celé Praze. Jejich výrazně redukovaná část se seskupila v nuselské bývalé továrně na hodinová sklíčka a to v obsazení Michal Cimala, Jan Kaláb, Jakub Nepraš, H3T architekti a Michal Pustějovský.

Nová kapitola Trafo galerie se rodí v neobvykle příznivých a přátelských podmínkách, díky vstřícnosti a velkorysosti Městské části Prahy 1 a jejího radního Tomáše Macháčka, s vydatným podílem Prokopa Bartoníčka (pebe/lab), který nás do společného projektu Ex Post přizval, díky nadšení a kurátorské podpoře Otty M. Urbana, s nímž společně plánujeme nadcházející výstavy, zapálení grafického designera Jana Hořčíka, za dlouhodobé přízně umělecké scény a stále početné a pestré skupiny přátel a návštěvníků a v neposlední řadě díky i naší vlastní nové energii Trafačku znovu nastartovat.

Trafo galerie, která zůstává věrná svému původnímu názvu a ambicím, stejně tak i okruhu blízkých umělců, bude nadále reprezentovat a zastupovat silné talentované osobnosti nejen z generace svých zakladatelů, a to jak z Čech, tak i ze zahraničí.

Trafačka pokračuje, Trafačka žije, Trafačka Forever!

Blanka Čermáková, zástupce galerie

Trafo galerie

Příčná 1, Praha 1

st-ne 15-17 h

www.trafacka.cz

www.expost.space