TZ: MKČR ke kontrolní zprávě NKÚ v Národní galerii

MKČR ke kontrolní zprávě NKÚ v Národní galerii / Národní galerie v Praze / Praha / 20. 6. 2015

Ministerstvo kultury bylo seznámeno se závěry kontroly NKÚ v podrobné podobě; Národní galerií (NG) byla též předložena nápravná opatření, provedená již v průběhu kontroly, stejně jako návrhy systémových opatření, spojených s celkovou reorganizací chodu NG.

Ministerstvo konstatovalo, že závěry NKÚ jen potvrdily nezbytnost stabilizace situace v NG, jak již ministr kultury avizoval při uvedení nového generálního ředitele NG do funkce.  Systémové kroky si ale žádají jistý čas a předpokládáme, že v brzké době dojde k jejich postupnému naplňování.

Věcně příslušný odbor ministerstva se podrobně zabýval také reorganizací NG. Změna statutu, který reorganizaci předchází, byla schválena v minulém týdnu.  Výsledky kontroly NKÚ jen posílily potřebu navrhované reorganizace.

Bude pokračovat křížová kontrola, která vůbec poprvé ověřuje a porovnává různé evidenční záznamy o sbírce NG. Tato práce je personálně náročná a je podmíněna navýšením odborných pracovníků, především kurátorů či asistentů sbírek.

Ministr Herman uvedl: „ Příspěvkové organizace ministerstva kultury spravují největší umělecký fond České republiky. Kultura byla v naší zemi dlouhodobě podfinancována. Jsem rád, že se tento trend podařilo obrátit. Mzdová i personální stabilizace je proto pro další období prioritou číslo jedna. S touto prioritou samozřejmě souvisí i zkvalitnění náročné práce s uměleckými a sbírkovými předměty.“

Sbírka NG čítá 368 385 uměleckých děl a u mnohých předmětů  je pravděpodobné, že některá díla budou, jako tomu bylo již v minulosti, dohledána během probíhající patnáctileté inventarizace a již zmiňované křížové kontroly. Může jít o chyby v uložení před i v průběhu inventarizačního období; například v období 2003-2012 bylo nalezeno 195 grafik, které byly z důvodu nenalezení při inventarizaci v letech 1959 - 1962 odepsány ze sbírky NG. Některé omyly v evidenci mohou jít na vrub velkým cyklům vydávaným v rámci restitucí v 60., ale i 90. letech dvacátého století.

Ministerstvo kultury bude dohlížet na další nápravná opatření, která budou realizována ze strany NG.