TZ: Jiřina Chalupská a Hana Svobodová

Jiřina Chalupská: Ptáci jako od Hitchcocka / Hana Svobodová: Lanugo / Galerie Jiří Putna / Brno / 19. 6. - 17. 7. 2015

Galerie Jiří Putna Luční 54, Brno www.galeriejiriputna.cz

Jiřina Chalupská je ryzí amatérskou fotografkou v pravém slova smyslu. Své fotografické lásce se věnuje již několik desetiletí, ale jak sama říká, naplno se jí věnuje asi deset let. Tématem jejich snímků se nejčastěji stává příroda v Poodří nacházející se blízko jejího domova na okraji Ostravy. Od fotografií, které precizně zachycují ptáky v exaktních biologických stavech, se postupem času dostala i k mnohem uvolněnějšímu a emotivnějšímu zachycení ornitologických témat.

Jiřina Chalupská: Ptáci jako od Hitchcocka Fotografický soubor volně reaguje na sochu Hany Svobodové, Lanugo. Proti přesně definovanému, umělému a statickému objektu, jenž lehce znejasňuje povrch z ptačího peří, je postaven soubor fotografií, který neostře zachycuje živé ptáky ve svém přirozeném a svobodném pohybu. Od relativně exaktního ledňáčka fotografie přecházejí ke zcela abstraktním obrazům. Kurátor: Jan Vermouzek

Hana Svobodová: Lanugo Autorka si svou sochou myšlenkově pohrává s neurčitostí definice vlastního já, které je zhmotněno odlitkem jejího těla. Laminátová skořepina červené barvy je protknuta bílím peřím, které rozostří přesně definovaný tvar těla nejen na povrchu, ale i uvnitř.