Top5týdne 19. 5. 2015

Nominace na Turner Prize 2015, Festival muzejních nocí, Gloria musaealis za rok 2014, otevření Tabačky v Košicích a rekordní prodej Picassova obrazu.

1/ Nominace na Turner Prize 2015

Britská galerie Tate zveřejnila jména tří umělkyň a jedné umělecké skupiny nominovaných na Turnerovu cenu, která se uděluje umělcům do 50 let za vynikající výstavu či prezentaci v uplynulém roce. Nominováni jsou: skupina Assemble, Bonnie Camplin, Janice Kerbel a Nicole Wermers. O vítězi rozhodne porota ve složení Alistair Hudson, Jan Verwoert, Joanna Mytkowska a Kyla McDonald (zde). V letošním roce se podzimní výstava finalistů uskuteční ve skotském Glasgow, kde ji bude hostit galerie Tramway (zde).

2/ Festival muzejních nocí

V pátek 15. května v Liberci odstartoval jedenáctý ročník Festivalu muzejních nocí, který vyvrcholí 13. června, kdy se koná pražská muzejní noc (zde). V Brně proběhla muzejní noc 16. května a připojilo se k ní dvacet institucí. Vedle výstav a expozic zdarma nebo za dobrovolné vstupné nabízela muzea a galerie komentované prohlídky a workshopy (zde). Celkově se brněnské muzejní noci zúčastnilo 82 tisíc návštěvníků (zde).

3/ Gloria musaealis za rok 2014

Asociace muzeí a galerií české republiky vyhlásila výsledky třináctého ročníku cen Gloria musaealis. Jako nejlepší muzejní výstava byla oceněna stálá expozice Stavy mysli – Za obrazem ve středočeském GASKu. Muzejním počinem roku se stala revitalizace historické budovy Regionálního muzea v Litomyšli a cenu českého výboru ICOM získala výstava Otevři zahradu rajskou - Benediktini v srdci Evropy 800–1300, kterou připravila Národní galerie. Umístění na dalších příčkách a v ostatních kategoriích naleznete zde.

4/ Otevření Tabačky v Košicích

V Košicích bylo otevřeno kulturní centrum Tabačka, které vzniklo rozsáhlou rekonstrukcí staré tabákové továrny (zde). Jedním z hlavních cílů centra, jež se zaměřuje na prezentaci a podporu širokého pole uměleckých aktivit zahrnujících výtvarné umění, architekturu, hudbu, tanec, divadlo a literaturu, je rozvoj kreativního průmyslu v Košickém kraji (zde).

5/ Rekordní prodej Picassova obrazu

Prodejem obrazu Alžírské ženy od Pabla Picassa padl v newyorské aukční síni Christie’s aukční rekord. Obraz se s konečnou cenou 179 milionů dolarů stal vůbec nejdražším dílem prodaným v aukci. Na druhé místo tak odsunul Tři studie Luciana Freuda od Francise Bacona, za něž v roce 2013 kupec zaplatil 143 milionů dolarů (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.