Top5týdne 12. 5. 2015

Zahájení bienále v Benátkách, vyhlášení Mies van der Rohe Award 2015, GHMP představila nové logo, otevření Whitney Musea v New Yorku, zemřel polský historik a teoretik umění Piotr Piotrowski.

1/ Bienále v Benátkách

V sobotu 9. května se veřejnosti otevřelo 56. bienále současného umění v Benátkách (zde). Téma letošního ročníku zní All the World’s Futures, hlavním kurátorem je Okwui Enwezor, ředitel mnichovského Haus der Kunst. U příležitosti zahájení bylo rovněž uděleno několik ocenění. Cenu za nejlepší národní expozici získala Arménie, jež představila tvorbu současných umělců z arménské diaspory. Ocenění pro nejlepšího umělce prezentovaného v rámci hlavní výstavy obdržela americká konceptuální umělkyně Adrian Piper. Expozici pro český pavilon vytvořil Jiří David (zde). Celkem má letos na bienále zastoupení 89 zemí, hlavní přehlídky se účastní 136 umělců z 53 zemí. Bienále potrvá do 22. listopadu.

2/ Mies van der Rohe Award

V uplynulém týdnu byl vyhlášen vítěz ceny Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award (zde). Laureátem letošního ročníku se stala budova filharmonie ve Štětíně navržená barcelonským studiem Barozzi Veiga a realizovaná v letech 2011 až 2014 (zde). Zvláštní cenu pro začínající architekty získala barcelonská čtveřice ARQUITECTURA-G za rekonstrukci domu Casa Luz ve španělském Cilleros.

3/ Nové logo GHMP

U příležitosti zahájení výstavní sezóny v Zámku Troja představila Galerie hlavního města Prahy nové grafické logo. Pod jeho návrhem je podepsán Atelijeur Půda Jana Zachariáše. "Kosoúhlá perspektiva a dvojbarevnost loga nám činily problémy při způsobech zpracování v našich materiálech, a tak jsme nakonec po mnoha peripetiích dospěli k názoru, že je čas to změnit," zdůvodnila ředitelka GHMP Magdalena Juříková (zde).

4/ Otevření Whitney Musea v NY

Po sedmileté výstavbě bylo slavnostně otevřeno druhé sídlo newyorského Whitney Musea. Objekt nacházející se v západní části Manhattanu byl vytvořen podle projektu Renza Piana a nabízí celkem 4500 m² výstavních ploch. Kromě toho muzeum disponuje venkovními výstavními plochami a terasami o rozloze 1200 m² (zde a zde).

5/ Zemřel Piotr Piotrowski

Ve věku 63 let zemřel minulou neděli polský historik a teoretik umění Piotr Piotrowski (zde a zde). Piotrowski působil na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani, v letech 2009-10 byl ředitelem Národního muzea ve Varšavě, odkud odešel poté, co správní rada odmítla jeho reformy. Ve své vědecké práci se zabýval uměním 20. století ve střední a východní Evropě.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.