Top5týdne 14. 4. 2015

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého, volné vstupy pro mládež a studenty do NG, žebříček nejnavštěvovanějších galerií a výstav v The Art Newspaper, publikace Vetřelci a volavky oceněna v soutěži Schönste Bücher aus aller Welt, Dny otevřených ateliérů ve Zlíně.

1/ Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého

Od minulého týdne je známá pětice finalistů letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Mezinárodní sedmičlenná porota vybrala Pavlu Scerankovou, Barboru Kleinhamplovou, Vojtěcha Fröhlicha, Lukáše Karbuse a Pavla Sterce. V průběhu celého roku se finalisté představí v rámci doprovodných programů na několika místech České republiky. Společná výstava se letos uskuteční v Moravské galerii v Brně. Jméno 26. laureáta bude vyhlášeno 20. listopadu v brněnském Besedním domě (zde a zde).

2/ Volné vstupy do NG

Národní galerie zavedla pro děti a mládež do 18 let a studenty do 26 let bezplatný vstup do všech svých stálých expozic. Nulové vstupné se vztahuje jak na české, tak zahraniční návštěvníky, kteří do NG zavítají v období od dubna do prosince letošního roku. Bezplatné vstupy jsou realizovány ve spolupráci s generálním partnerem galerie, jímž je Komerční banka (zde).

3/ Nejnavštěvovanější galerie roku 2014

The Art Newspaper zveřejnily žebříček nejnavštěvovanějších muzeí a galerií roku 2014 (zde). Na prvním místě se stejně jako loni umístil pařížský Louvre s 9 miliony návštěvníků, následovaný londýnskými British Museum a National Gallery. Mezi nejnavštěvovanějšími výstavami patřila první tři místa National Palace Museu v Tchaj-peji. Tamní výstavu maleb a kaligrafických prací Tchang Jina (1470-1524) a přehlídku věnovanou císaři Čchien-lungovi vidělo denně více než 12 tisíc návštěvníků.

4/ Cena pro Vetřelce a volavky

Kniha Vetřelci a volavky, publikace kolektivu autorů v čele s Pavlem Karousem, získala čestné uznání v mezinárodní soutěži Schönste Bücher aus aller Welt, jež oceňuje knihy s nejlepší výtvarnou podobou (zde). Publikace mapující plastiku ve veřejném prostoru v Československu 70. a 80. let minulého století byla oceněna i u nás. Loni uspěla např. v tuzemských cenách Nejkrásnější české knihy.

5/ Dny otevřených ateliérů ve Zlíně

Ve dnech 11. a 12. dubna proběhl ve Zlíně první ročník akce Dny otevřených ateliérů. Během víkendu mohla veřejnost navštívit ateliéry, výstavní prostory a dílny výtvarných umělců, architektů, uměleckých řemeslníků a škol. Doprovodný program připravila také Krajská galerii výtvarného umění ve Zlíně (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.