15. - 17. 4. 2015 / Interaktivní videowalk zve diváky do podzemí Národního divadla – Play Undergroud!

Play Undergroud / prostor podzemních garáží Národního divadla / Praha / 15. - 17. 4. 2015

Již brzy se otevře prostor garáží Národního divadla pro diváky projektu Play Undreground, který budou moci zhlédnout od 15. do 17. dubna 2015. Play Underground je interaktivní videowalk s prvky imerzivního divadla, při němž se diváci vybaveni tabletem a sluchátky s 3D zvukem vydávají na cestu do podzemí. Co se stane, když na sebe vezmou role herců a stanou se tak bezprostřední součástí příběhu? A jakou roli v něm vlastně hrají?

Play Underground pracuje v Čechách s nepříliš rozšířeným žánrem videowalku. Divákům slouží jako průvodce video zobrazované na tabletu, které přesně mapuje prostor okolo něj a zároveň funguje jako hlavní vypravěč příběhu. Virtuální realita se prolíná se skutečným prostorem a okolní realitou, videowalk využívá popkulturních citací z akčních filmů, videoher a kultovních odkazů. Sestup do podzemí a následný návrat na povrch je také oblíbeným mýtickým motivem. Právě mísení těchto prvků spolu s konceptuálním přístupem k médiu videa vytváří nezávislou hraniční realitu.

Autorem je Jan Mocek, který na sebe upozornil již kontroverzním představením se skupinou FKK: Wir tanzen Quatrat Tanz. O Play Underground říká: „Forma videowalku umožňuje práci se subjektivním pohledem kamery jako v RPG hrách. Můžeme tak rozehrávat napětí mezi divákem, postavami a prostorem. Sám o sobě hypnotický prostor podzemních garáží dostává další dimenzi -video funguje jako návod/mapa jak se v prostoru zorientovat a také jako narativní prvek. Nejzajímavější jsou náhodné momenty, kdy videoobraz splývá s prostorem garáží a nelze rozlišit co je reálné“. Na projektu dále spolupracovali Táňa Švehlová, Josefína Lubojacki a nejvýraznější performeři současného alternativního divadla: zakladatelka slavného Teatr Novogo Fronta Irina Andreeva a Jakub Gottwald, člen Long Vehicle Circus a spolupracovník režijního dua SKUTR.

Marcela Magdová píše o videowalku Haters od Jana Mocka na festivalu ...příští vlna/next wave... v říjnu 2014: „Koncept protnutí reálného časoprostoru se simulovanými událostmi vychází (...) z populárních městských her a pochopitelně nezavdává jen otázku po hranicích skutečného a virtuálního světa, ale v případě zmíněné instalace i po divadelní formě budoucnosti a po zničení divadelního formátu 3D. Zároveň negarantuje rozuzlení jako drtivá většina tradičních inscenací. Víc než kdy jindy se může „divák“ navíc tváří v tvář úspěšným kolegům cítit degradován. Zažil něco jiného, což by nebyl zas takový problém, naopak běžná praxe, nezažil, co měl, co mu posléze ostatní líčí a to ho štve, až zjistí, že všechny úspěšné včetně tvůrců, protože ti jsou vinni v první řadě, začíná nenávidět.“

Videowalk je návštěvníkům otevřen 15. – 17. dubna, 19 - 21h. /  Vstupné 50 Kč. / Délka: 15 minut.

Začátek: piazzeta Národního divadla. / Vhodné od 12 let.

Diváci vcházejí po jednom každých 5 minut, proto doporučujeme registraci emailem na adresu tana.svehlova@gmail.com nebo na telefonu 734 445 137.

Projekt se koná za podpory Národního divadla, festivalu ...příští vlna/next wave... a Nadace Život umělce.

Více na: www.playunderground.cz  nebo www.facebook.com/pages/Play-Underground/

Koncept: Jan Mocek, Táňa Švehlová

Režie, video, zvuk: Jan Mocek

Hrají: Irina Andreeva, Jakub Gottwald, Josefína Lubojacki

Piazzeta Národního divadla, Národní 2, Praha 1, 110 00

15. – 17.4.2015, 19.00-21.00