TZ: Výstava Zářivý krystal... skončila. Kubišta přilákal na 23 000 návštěvníků

Výstava Zářivý krystal... skončila. Kubišta přilákal na 23 000 návštěvníků / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 4. 1. 2015

Výstava Zářivý krystal... skončila. Kubišta přilákal na 23 000 návštěvníků

Výjimečný výstavní projekt Zářivý krystal zaměřený na tvorbu Bohumila Kubišty a její vliv na celé české moderní umění 20. století v neděli 4. ledna ve 20 hodin v Galerii výtvarného umění v Ostravě definitivně skončil. Více než dvě stovky cenných uměleckých děl se opět vrátí ke svým majitelům.

Expozice Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905–2013 / Průniky / Střety / Přesahy, kterou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, ve spolupráci s Národní galerií v Praze byla v ostravském Domě umění k vidění od počátku října do 4. ledna 2015. Za tu dobu ji navštívilo celkem 22980 návštěvníků a stala se tak jednoznačně nejnavštěvovanější výstavou GVUO v roce 2014.

Tým kurátorů ostravské krajské galerie a Národní galerie v Praze pod vedením historika umění Karla Srpa pracoval na realizaci projektu více než dva roky. Podařilo se vyjednat zapůjčení téměř všech Kubištových děl z galerií i soukromých sbírek celé České republiky, a tak po více než 20 letech od poslední Kubištovy retrospektivy v Národní galerii měla veřejnost opět šanci obdivovat v nebývalé šíři tvorbu malíře, který je označován za Jana Křtitele českého moderního malířství. Expozice Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění/ 1905–2013 / Průniky / Střety / Přesahy spolu s výpravou dvoudílnou publikací, která byla v výstavě vydána nakladatelstvím Arbor vitae, ale zmapovala nejen život, dílo a kontext tvorby slavného malíře, ale i jeho vliv na dílo jeho současníků i následovníků. Prezentováno bylo celkem 223 uměleckých děl 46 autorů, z toho přibližně 130 prací Kubištových, přičemž vystavená díla byla zapůjčena z více než čtyř desítek galerií i od soukromých zapůjčitelů.

Výstavu doprovodilo značné množství doprovodných programů. Uskutečnilo se celkem 60 komentovaných prohlídek, kterých se zúčastnilo 1431 posluchačů. Ještě vyšší zájem byl o vzdělávací programy pro školy, zapojilo se do nich celkem 2909 dětí či studentů. Celkem se do doprovodných programů k výstavě zapojila téměř pětina všech návštěvníků.

„Velmi mne těší, jak vysoký zájem výstava Zářivý krystal... vyvolala a jak velký podíl návštěvníků do Ostravy přicestoval z různých koutů České republiky i ze zahraničí,“ komentoval úspěšný průběh výstavy Jiří Jůza, ředitel GVUO.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O VÝSTAVĚ

Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905-2013/ Průniky / Střety / Přesahy

3. 10. 2014 - 4. 1. 2015

Dům umění, Jurečkova 9 Ostrava

Pořadatelé výstavy: Galerie výtvarného umění v Ostravě a Národní galerie v Praze

Hlavní kurátor výstavy: Karel Srp

Kurátoři:

Jiří Jůza, GVUO

Jan Kudrna, GVUO

Helena Musilová, NG

Zuzana Novotná, NG

Gabriela Pelikánová, GVUO

Architekt výstavy: Tomáš Svoboda

Grafický design: Libor Jelínek, Dynamo design

Záštitu nad výstavou převzali: Daniel Herman, ministr kultury ČR, Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje a Petr Kajnar, primátor města Ostravy

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Ostravy.

Generální partner galerie: J&T Banka

Hlavní mediální partner: Česká televize

Mediální partneři: Frekvence 1, DNES, iDNES.cz, Art&Antiques, A2, Literární noviny, Ostravan.cz

Partneři: Moravskoslezský kraj, Ministerstvo kultury ČR, Ostrava, Rada galerií České republiky, SATUM, Sevendesign, Galerie Kodl, Ian Derson advertising, euroAWK, Rencar, CineStar, Rengl, Nakladatelství Arbor Vitae