TZ: Daniel Piršč

27. 11. 2014Artalk Infoservis

Daniel Piršč / Žlutý klobouk / Richard Adam Gallery / Brno / 1. 12. 2014 - 14. 1. 2015

Žlutý klobouk v Richard Adam Gallery

Známý designér Piršč vystavuje proslulé Trojrozměrné tapety

Porcelánový déšť na tapetě, stěna galerie obrostlá obrovskými rozsvícenými choroši, jídelní servis Panathenai, inspirovaný klasickým výjevem průvodu borců, který se konal na počest bohyně Athény při olympijských hrách – tyto a další díla představí světoznámý designér Daniel Piršč v prostorách Richard Adam Gallery. Výstava s názvem Yellow Hat startuje 1. prosince od 18 hodin vernisáží s hudebním doprovodem muzikanta Zdeňka Bíny a potrvá do 14. ledna 2015.

„Daniel Piršč je umělcem vizionářem, důsledným řemeslníkem a technologem s odvahou v použití materiálu v nečekaných souvislostech. Svoji výstavu nazval po svém stylovém doplňku - žlutém klobouku. Tak jako k Pirščovi patří žlutý klobouk, Piršč patří porcelánu,“ uvedla manažerka programu Living Factory Karolína Trllová. Vůbec poprvé lidé spatří stojací lampu Yellow Hat, stolní lampu z biskvitového porcelánu Aladin, svítící objekt Budha a nástěnné svítící objekty Choroše – vše z porcelánu. Výstava bude rozdělena na tři části - nástěnné instalace zahrnující 3D tapety ve velkorysých kompozicích a variantách, lampy a svítící objekty. Ve druhé části, nazvané Tabule, návštěvníci uvidí prostřený stůl z olivového dřeva s jídelním servisem Panathenai. A do třetice instalace Zlatý řez, jenž obsáhne 11 desek, kde je možné vidět pomyslný vývoj Pirščovy práce. Lidé spatří známé 3D tapety v nejrůznějších tvarech a variantách, některé z nich zdobené zlatem či platinou. Na třech stěnách budou instalovány v různých kompozicích tapety Bubbles, Rain, Drops, Protozoa a Birds. Autor osobně okomentuje svoji výstavu 12. prosince v Richard Adam Gallery.

Vstupné na výstavu činí 100 korun, zvýhodněné polovinu.

O studiu Pirsc Porcelain

Daniel Piršč založil STUDIO PIRSC PORCELAIN před 9 lety a za toto období pracoval na velmi široké škále návrhů a malosériové výrobě porcelánových produktů. Jeho práce se nepřizpůsobuje krátkodobým trendům, jsou nadčasové a někdy vizionářské. V současné době se soustředí na využití náročnějších technologických postupů při výrobě s důrazem na precizní zpracování. V rámci výstavy YELLOW HAT budou představeny právě kolekce, které jsou na hranici designu a volného umění s důrazem na řemeslnou kvalitu. Vázy, objekty, svítidla a 3D tapety - prvky určené pro instalaci v architektuře a interiéru. Díky osobitému přístupu, neotřelým nápadům a kvalitním realizacím se brzy stává jedním z předních českých designerů v této oblasti. Více informací na www.pirsc.cz

O Richard Adam Gallery

Nezisková galerie současného umění. Je zaměřena především na představování současné české i světové malby a objektu. Souběžně buduje sbírku české malby generace 80. a 90. let minulého století i nejaktuálnějších malířských trendů. Zaměřuje se na sbírání špičkového středoevropského umění mladší generace (Butzer, Selg, Helbig, A. Lehman atd.), rozšiřuje kolekci konceptuálního, minimalistického a geometrického umění (G. Miller, J. M. Voskuil, Th. Heinzmann a další). Na ploše více jak 3000 metrů, kterou nabízí rekonstruovaná tovární hala z konce 19. století, je od roku 2006 výstavám k dispozici nejenom hlavní prostor bývalé továrny, ale i dvě menší uzavřené galerie, které jsou využívány pro speciální výstavní projekty. Galerie je situována přibližně 10 minut chůze od středu města a představuje jedno z center výtvarného umění v Brně. Vedle činnosti výstavní a sběratelské působí rovněž velmi aktivně v oblasti publikační a vydavatelské. Další informace na www.ragallery.cz.