Top5týdne 25. 11. 2014

Roman Štětina laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, Artis Bohemiae Amicis pro Jiřího Šetlíka, navýšení financí na kulturu, Národní cena za studentský design a slovenská Maľba 2014.

1/ CJCH pro Romana Štětinu Vítězem letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal Roman Štětina. Laureát jubilejního 25. ročníku uspěl se svým snímkem Ztracený případ (film se po dobu výstavy promítá v kině Ponrepo). Porota ocenila „významovou bohatost a experimentální povahu Štětinova projektu“ (zde). Výstava prací pětice finalistů (vedle Štětiny jimi jsou Martin Kohout, Richard Loskot, Lucie Sceranková a Tereza Velíková) potrvá do 4. ledna 2015. CJCH letos oslavila čtvrtstoletí, při té příležitosti byla vydána kniha Mezera mapující historii ceny a tím i umělecké dění v porevolučním Česku, její autorkou je Lenka Lindaurová (zde a zde).

2/ Artis Bohemiae Amicis pro Jiřího Šetlíka V pondělí 10. listopadu proběhlo v Nostickém paláci předání ceny Artis Bohemiae Amicis. Medaili udělovanou ministerstvem kultury za dlouhodobou a významnou činnost v oblasti výtvarného umění získal historik umění Jiří Šetlík. V 50. a 60. letech vedl Šetlík sbírku moderního umění NG, přednášel na AVU, koncem 60. let se stal ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea. V období normalizace mu byla zakázána odborná činnost. Po revoluci působil jako kulturní rada Českého velvyslanectví v USA, následně se věnoval pedagogické činnosti (zde).

3/ Navýšení financí na kulturu V uplynulém týdnu přerozdělil rozpočtový výbor sněmovny 400 milionů korun na kulturu (zde). Národní galerii tak byl navýšen rozpočet o 48 milionů. Tyto peníze by měly být podle ředitele NG Jiřího Fajta použity především na revitalizaci Veletržního paláce a na novou prezentaci stálé sbírky. Navýšeny by měly být rovněž dotace na obnovu památek (zde).

4/ Národní cena za studentský design Také letošní ročník Národní ceny za studentský design zná své vítěze. Hlavní cenu získal Tomáš Procházka z pražské VŠUP za vizuální podobou mobilní aplikace jízdních řádů Sentence, na níž porota vyzdvihla především velký potenciál a přínos pro běžného člověka (zde). Jména dalších oceněných naleznete zde.

5/ Maľba 2014 Na Slovensku byli vyhlášeni vítězové devátého ročníku ceny Maľba za malířské dílo pro mladé umělce do 35 let. První cenu si v soutěži organizované Nadácií VÚB odnesl Juraj Florek za svůj Noční bankomat. Druhé místo obsadil Matej Fabian, třetí skončil András Cséfalvay. Nejlepší soutěžní práce jsou do 21. prosince vystaveny v bratislavské Galérii Nedbalka (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.