Top5týdne 4. 11. 2014

Kustodka Květa vyhrála cenu Muriel za nejlepší strip, zvolen děkan FA VUT, demonstrace proti bourání havířovského nádraží, nový pražský radní pro kulturu, Stratilův galavečer v MG.

1/ Kustodka Květa oceněna Devátý ročník festivalu KomiksFEST! vyvrcholil o víkendu udílením cen Muriel. Ocenění pro nejlepší komiksové počiny uplynulých dvanácti měsíců (od září 2013 do srpna 2014) si v kategorii Nejlepší strip odnesla Kustodka Květa, kterou pro Artalk připravují Tomáš Končinský a Františka Lachmanová. Další oceněné naleznete zde.

2/ Zvolen děkan FA VUT Bez mediálního zájmu byl 30. října zvolen novým děkanem Fakulty architektury VUT v Brně Jan Hrubý. Akademický senát jej, jakožto jediného kandidáta, podpořil v poměru deseti hlasů ku třem (zde). Hrubý působí jako docent na FA, kde přednáší zejména dějiny architektury. Nově zvoleného děkana ještě musí jmenovat rektor VUT Petr Štěpánek. FA je bez řádně zvoleného děkana již několik měsíců. První volba stanovená na 25. března neproběhla. V květnu zvolil senát FA Rostislava Koryčánka. Vzhledem k průtahům se jmenováním, jež byly spojeny s nesouhlasným postojem některých členů fakulty, přestal Koryčánek nakonec o post děkana usilovat (zde).

3/ Havířovské nádraží Ve čtvrtek proběhla před budovou Ministerstva kultury demonstrace proti rozhodnutí o neprohlášení vlakového nádraží v Havířově kulturní památkou. Podle odhadů se na Maltézském náměstí sešlo nejméně dvě stě protestujících. Za MK vystoupila na demonstraci mluvčí Helena Markusová, která přečetla výňatky z odůvodnění zamítavého rozhodnutí ministerstva, které částečně uznává hodnotu některých architektonických prvků. Celek však podle úřadu nesplňuje podmínky pro památkovou ochranu. Aktuálně se MK zabývá rozkladem Národního památkového ústavu (zde a zde).

4/ Pražský radní pro kulturu Novým pražským radním pro kulturu a památkovou péči se stane Jan Wolf, předseda pražské KDU-ČSL. Křesťanští demokraté kandidovali v rámci Trojkoalice se SZ a STAN (zde). Jejich volební program slibuje např. kvalifikované a čitelné rozhodování o živé kultuře a umění ve veřejném prostoru, památkovou ochranu zohledňující současný architektonický kontext či proměnu prázdných a opuštěných budov v živá společenská a kulturní centra (zde).

5/ Stratilův galavečer Letošním laureátem Ceny Michala Ranného se stal Václav Stratil. Ocenění udělované každé dva roky některé z výrazných osobností na poli výtvarného umění bylo umělci a pedagogovi brněnské FaVU předáno v rámci slavnostního galavečera ve čtvrtek 30. října v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie (zde, zde). Na jaro pak MG připravuje velkou výstavu Stratilových prací.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.