TZ: Who is the Director?

Praha - 1. října - Přes 40 umělců pod kurátorskou taktovkou Krištofa Kintery a Denisy Václavové obsadí svými instalacemi, objekty, malbami, videi i site specific projekty od 10. do 18. října prázdný Palác U Stýblů (bývalá diskotéka Alfa) na pražském Václavském náměstí. Letošním tématem výstavy, která probíhá v rámci festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu, se stala otázka Who is the Director? Ve všední dny je výstava otevřena od 16 do 24 hodin, o víkendech od 14 do 24 hodin. Zájemci se také mohou zúčastnit dvou komentovaných procházek s kurátory - 18. října v 15.30 v angličtině a v 17.00 v češtině. Palác U Stýblů se kromě samotné výstavy stane východiskem řady tématických procházek po okolí s Václavem Cílkem, Jiřím Sádlem, Radovanem Lipusem, Petrem Klímou a Karolínou Vránkovou. Proběhnou zde premiéry site-specific divadelních projektů například souborů Ryba řvoucí, divadla Vosto5, VerTeDance a DAMU, belgických Crew, holandské umělkyně Lotte van den Berg, diskuse, koncerty i party s DJs.

Seznam vystavujících umělců: Anna Hulačová, David Böhm a Jiří Franta, Aleš Novák, Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová, Benedikt Tolar, Daniela Baráčková, Filip Turek, Jan Šerých, Jan Zdvořák, Martin Polák a Lukáš Jasanský, Kateřina Vincourová, Klára Volková, Libor Novotný, Marek Meduna, Mario Chromý, Markéta Magidová, Markéta Othová, Matěj Al-Ali, Milan Houser, Pavla Sceranková, Richard Wiesner, Stanislav Zámečník, Tomáš Vaněk, Václav Girsa, Vendula Chalánková, Jan Vytiska, Jiří Thýn, Ivan Vosecký, Jiří Kovanda, Jedinečné Svatopěstitelské Družstvo, Tomáš Svoboda, Jiří Černický, Eugenio Percossi, Produkce Aktivit Současnosti (Vít Havránek, Tomáš Vaněk, Jiří Skála) a Markéta Jáchimová.

Pro city procházky nabídnou účastníkům osobité a specifické pohledy na Václavské náměstí a blízké okolí - S Václavem Cílkem o vodě, S Jiřím Sádlem o tom, co roste ve městě, S Radovanem Lipusem o scénologii Václavského náměstí, S Petrem Klímou o architektuře Václavského náměstí a okolí a S Karolínou Vránkovou o jedné z nejdražších lokalit v Evropě.

Palác U Stýblů a jeho okolí oživí kromě výstavy řada site specific projektů. Například premiéra nového představení Trasy vlasů souboru Ryba řvoucí, které je založeno na neverbálním divadle s výraznou výtvarnou složkou a tématu vlasů. Zajímavý zážitek nabídne společný projekt Druhé město divadla Vosto5, VerTeDance a studentů DAMU, kdy diváci sledují zdálky příběhy s několika postavami uprostřed náměstí a zároveň díky sluchátkům zblízka slyší jejich dialogy. Projekt Cros-sing time pozve diváky na neobvyklou pouť po městských zákoutích kolem Václavského náměstí, která oživí divadlem, hudbou, zpěvem soubor Stage Code, sbor La Grande Bande, dětský sbor Kampata a několik českých a mezinárodních performerů a hudebníků. Při projektu C.a.p.e. (Computer Automatic Personal Environment) belgických performerů Crew dostane účastník video-brýle, sluchátka a přenosný počítač, které ho přenesou do virtuální reality a nechají ho zažít věrný pocit pobytu jinde a jindy. Světovou premiéru si projekt zažil v roce 2010 na Světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji. Cinema Imaginaire holandské režisérky Lotte van den Berg je performance vytvářená publikem. Diváci, kteří se jí zúčastní, budou vyzváni, aby si představili film, jenž se odehraje pouze v jejich mysli a tím si sami vytvořili působivé obrazy.

Další program v Paláci U stýblů nabídne například debatu časopisu Respekt Kdo je tady kulturní ředitel?, oslavu 6. narozenin internetového portálu o vizuálním umění artalk.cz, koncerty Android Asteroid a Zachary Oberzana a party s DJs jako The Fakes, Kryštof Koenigsmark, Robot, Akvamen, DJ Johana.

Letošní ročník festivalu 4 + 4 dny v pohybu proběhne kromě Paláce U Stýblů také v Divadle Archa (zahraniční taneční, pohybová a divadelní představení), divadle Ponec (premiéra souboru DOT504), Studiu Alta (premiéra představení Lenky Tretiagové a Light Studia nazvaného Karlík aneb zážitkový trenažér) a v bývalém Ústředí lidové umělecké výroby na Národní třídě, kde uvedou svůj jednorázový audiovizuální projekt Spam - Smrt Vladimír 518, Ondřej Anděra a David Vrbík. Více informací o celém programu na www.ctyridny.cz.