TZ: Lucie Svobodová

Lucie Svobodová / Maxwellova rovnice / Národní galerie v Praze: Veletržní palác / Praha / 1. 10. 2014 - 11. 1. 2015

LUCIE SVOBODOVÁ: MAXWELLOVA ROVNICE

Koncepce výstavy: Helena Musilová

Místo konání: Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7, stálá expozice Česká moderna II, 3. patro

Datum konání: 1. října – 11. ledna 2015

Pro Lucii Svobodovou je charakteristické spojení výtvarného umění a moderních technologií. Výstava Maxwellova rovnice představuje v Národní galerii její olejomalby a světelnou instalaci. Sedm abstraktních obrazů a instalace tvoří intervenci do stálé expozice Česká moderna II v holešovickém Veletržním paláci. Ten je svou architekturou i obsahem ideálním rámcem pro konfrontaci obrazů z první třetiny 20. století se současnými. Obrazy české moderny tvořili jejich autoři intuitivně nebo využitím geometrického řádu. Obrazy Lucie Svobodové vznikají pomocí dialogu autorky s počítačem. Teprve nejnovější technologie umožňují výpočet se zpětnou vazbou jako podklad pro tvorbu obrazu. I světelná instalace, která je součástí této výstavy, vychází ze stejných principů. S tím rozdílem, že gradienty nejsou malovány barvami, ale světlem.

O abstraktních obrazech Lucie Svobodové napsal český filosof prof. Miroslav Petříček: "Program není štětec, ten však do této souhry musí jednou rovněž vstoupit. Program sám o sobě netvoří – vizualizuje. Plátno je virtuální pole a virtuální pole je plátno." Na otázku o smyslu díla autorka říká: "Každý obraz je klíč". Výstavu doplní doprovodné programy, zabývající se také spojením techniky a umění. Výstavu doprovází obrazová publikace.

Akademická malířka Lucie Svobodová vystudovala VŠUP v Praze, ateliér Filmová a televizní grafika. Zabývá se elektronickými médii. Je schopná experimentovat s nejrůznějšími možnostmi – se zvukem, slovem, statickým obrazem nebo pohybem, prostorem, zpětnou vazbou, psychotropními látkami, biofeedbackem, kmenovými buňkami a nejnovějšími technologiemi. Vydala také hudební CD s animacemi, kresbami a poezií s názvem Aurobora.

Své práce vystavuje skupinově i samostatně po celých Čechách a v zahraničí. V posledních letech se účastnila výstavy EXPO 2010 v Číně (2010), festivalu Querspur Forward v rakouském Linci (2010), festivalu minutových videí v Národní technické knihovně v Praze (2013) a v rámci Open callu výstavy Magdaleny Jetelové v Muzeu umění v Olomouci (2013). Její díla jsou zastoupena v Národní galerii v Praze, Galerii hlavního města Prahy, Galerii Klatovy – Klenová, Galerii G4 v Chebu a v soukromých sbírkách.

Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, 170 00 Praha 7

Výstava nemá samostatné vstupné, je nedílnou součástí prohlídky Veletržního paláce a jeho stálých expozic moderního a současného umění Národní galerie v Praze.

Základní 200 Kč

Snížené 100 Kč

Rodinné 250 Kč

Školní skupina 20 Kč

Pro opakované návštěvy doporučujeme nákup roční vstupenky.