27. a 28. 9. 2014 / Pozvánka na Dny otevřených dveří Ministerstva kultury České republiky

Pozvánka na Dny otevřených dveří Ministerstva kultury České republiky / MKČR / Praha / 27. a 28. 9. 2014

Pozvánka na Dny otevřených dveří Ministerstva kultury České republiky

Praha, 15. září 2014 – Ministerstvo kultury České republiky si vás dovoluje pozvat na Dny otevřených dveří, které se konají při příležitosti svátku Sv. Václava, Dnu české státnosti, v sobotu a v neděli, 27. a 28. září 2014 od 10.00 do 17.00 hodin.

Raně barokní Nostický palác v Praze na Malé Straně lze považovat za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě. Je kulturní památkou chráněnou zákonem. Návštěvníci budou moci obdivovat nádherné reprezentační sály, sloužící v současnosti k přijímání návštěv, vedení porad a dalším oficiálním příležitostem, překvapením bude pracovna ministra kultury svým neobvyklým umístěním a architektonickým řešením.

Budete moci nahlédnout do vzácné barokní palácové knihovny s původními regály, utajenými vchody a s ozdobným zábradlím v patře. Dalším šperkem je proslavená Nostická sbírka výtvarných děl – obrazů, grafik, plastik – tvořící dnes jeden z pilířů sbírek Národní galerie. Soubor obrazů vystavený v Nostickém paláci připomíná existenci obrazárny v jejím původním prostředí.

Hlavní, tzv. kulečníkový sál sloužil v 18. a 19. století k pořádání veřejně přístupných koncertů a divadelních představení před dostavěním Nostického, nyní Stavovského divadla. Ministerstvu slouží k reprezentačním účelům, k předávání ocenění umělců, k pořádání odborných seminářů a tiskových konferencí.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie doplňuje celkový duchovní rozměr tohoto bývalého šlechtického sídla, ve kterém se pěstovalo a podporovalo umění a kultura českých zemí. Na tuto tradici dnes navazuje Ministerstvo kultury jak svou vlastní činností, tak využitím Nostického paláce, který prošel v roce 2003 celkovou rekonstrukcí do podoby, v níž se nachází dnes.

Součástí prohlídky Nostického paláce budou rovněž dvě pozoruhodné výstavy, expozice Milena Jesenská: Retrospektiva, a výstava unikátních děl českého moderního sklářství Skleněná republika.

V Nostickém paláci se též představí deset příspěvkových organizací Ministerstva kultury ČR se svými artefakty, prezentacemi i živými ukázkami své činnosti. Palácové místnosti budou střídavě ozvučeny barokní hudbou. V přízemním atriu paláce se budou střídat jazzové a klasické kapely.

Zveme srdečně rodiče i s dětmi. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost jak strávit sváteční víkend 27. – 28. září 2014 v Nostickém paláci, který vždy žil a stále žije kulturou.

Níže nabízíme malou ochutnávku procházky Nostickým palácem:

http://www.mkcr.cz/minkultury2013/