TZ: One Step Forward Vol. 3

One Step Forward Vol. 3 / INDUSTRIAL Gallery / Ostrava / 9. 9. – 10. 10. 2014

PROJEKT ONE STEP FORWARD VOL. 3 TENTOKRÁT V OSTRAVĚ!

INDUSTRIAL Gallery ve spolupráci s absolventy Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě uvádí výstavu ONE STEP FORWARD VOL. 3 / OSTRAVA 2014.

Navazuje tak na stejnojmenný kolektivní projekt, který se uskutečnil vloni v Brně – v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna) a v roce 2010 v galerii Médium v Bratislavě. Výstavu za přítomnosti umělců zahájí kurátorka Jana Řeháková 9. září 2014 v 18. 00 hod.

V roce 2010 se ze tří různých ateliérů (Ivan Csudai, Daniel Fischer, Klaudia Kosziba) VŠVU zformovala skupina studentů posledních ročníků, kteří stáli na počátku samostatné tvůrčí dráhy. Název ONE STEP FORWARD, pomyslný krok vpřed, vyjadřoval společné zadání, jehož cílem bylo vystoupit z mantinelů dosavadní tvorby a zkusit pracovat s jinými médii nebo změnit přístup k samostatnému tvůrčímu procesu. Kresbu nahradily animace, malbu objekty, menší formáty větší a naopak.

Stejná formace (Matej Fabian, Milica Fischerová, Dita Kaplanová, Patrícia Koyšová, Hana Mikulenková, Kristína Šimeková, Ivana Oroszová, Lucia Tallová), která působí hlavně na bratislavské scéně, se prezentuje znovu s ročním odstupem. Až na to že tentokrát mají všichni jednotné zadání, které determinuje samotný výstup – 8 stejných velkoformátových pláten vymezuje prostor umělecké prezentace. Oproti jiným ročníkům, na kterých byly zastoupeny i objekty, se vracejí zpět k plátnu, ke kořenům malby samotné.

„Po Bratislavě a Brnu se nám tento rok podařilo navázat jedinečný kontakt s ostravskou INDUSTRIAL Gallery, která má ambici spolupracovat s vybranými zahraničními vizuálními umělci. Projekt One Step Forward je ideálním na uskutečnění a odstartování této vize,“ říká autorka konceptu a jedna z vystavujících Kristína Šimeková.

Partnerem projektu je společnost Vítkovické slevárny s.r.o, která umožnila ve svých externích a interních industriálních prostorách realizovat několikadenní výtvarný workshop a výstavu. Workshop se uskutečnil ve dnech od 25. 8. – 31. 8. 2014. Jeho účastníci měli možnost zpracovávat nalezený kovový materiál a přetvářet jej do soch, objektů nebo instalací. K dispozici jim byly také externí stěny sléváren, které se nejlépe hodí pro mural art, čehož využila například Dita Kaplanová, která doplňuje: „Byla to pro mě výjimečná zkušenost, díky níž můžu svou tvorbu posunout zase o krok dále.“

Jedním z důvodů proč se Industrial Gallery rozhodla podpořit projekt OSF je záměr představit ostravské scéně generaci současných slovenských autorů. S čímž souvisí také prohloubení česko-slovenské spolupráce a navázání hlubšího odborného dialogu, pro iniciaci vzniku dalších uměleckých děl a projektů.

Představení OSF v Ostravě hodnotí kladně také samotná kurátorka výstavy Jana Řeháková: „Vždy mě fascinoval jejich vzájemný respekt a zralost, v současných uměleckých kruzích téměř nevídaná záležitost, který se stal pro mě jako kurátorku zásadním hnacím motorem v dalších ročnících projektu.“

„Projekt OSF Vol. 3 v Ostravě už začíná mít charakter dlouhodobého průzkumu, kdy sleduji a bavím se různorodostí jeho „účastníků“ v rámci kolektivní výstavy. Jednotlivé výstupy vnímám v první rovině jako samostatná umělecká díla, která vznikají na základě jednotného konceptu a zadání. V druhé rovině pro mě představují zajímavou sondu do osobnosti jednotlivých vystavujících, která napovídá mnohé o jejich tvorbě, do které se promítá celá řada dalších podprahových faktorů, jenž by právě tato výstava měla zhodnotit,“ dopňuje Jana Řeháková.

Výstava trvá do 10. 10. 2014., více na webu galerie www.industrialgallery.cz