TZ: Tomáš Třeštík

Tomáš Třeštík / Galerie Artwall / Praha / 17. 7. - 30. 9. 2014

Tomáš Třeštík: Letenští

Výstava probíhá v období od 17. 7. do 30. 9. 2014 v prostorách galerie Artwall (opěrná zeď Letenských sadů na Nábřeží Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše).

Vernisáž se uskuteční 17. 7. 2014 od 18:00 na schodech u Letenského tunelu. V 19:00 proběhne prohlídka Letenských sadů s průvodcem bez domova z projektu Pragulic (www.pragulic.cz). Občerstvení zajistí kuchařky bez domova z projektu Jako doma (www.jakodoma.org).

Projekt Tomáše Třeštíka „Letenští” se zabývá tématem bezdomovectví a místem, které lidem bez domova náleží ve veřejném prostoru města. Série sedmi fotografií vystavená na zdi Artwall představuje portréty bezdomovců, kteří dlouhou dobu obývali křoviny ve stráni nad opěrnou zdí Letenských sadů. V únoru tohoto roku však byli na popud městské správy, která nechala většinu křoví vykácet, donuceni své místo opustit a hledat si jiné útočiště.

Tomáš Třeštík je však v jejich provizorním letenském příbytku ještě zastihl. Původně za nimi v listopadu 2013 vyrazil čistě ze zvědavosti, sám je totiž letenským rezidentem a s místními bezdomovci tak přichází do každodenního kontaktu. Během následujících měsíců se mu ale s „Letenskými” podařilo sblížit, začal za nimi docházet pravidelně a rozhodl se zachytit je právě prostřednictvím portrétních fotografií. K důvodům, které ho k realizaci projektu vedly, Třeštík dodává: „Neznám odpověď na otázku co s bezdomovci, ale rozhodl jsem se poznat ty lidi, de facto své sousedy, osobně. Vzal jsem láhev vína, jako když jde člověk na návštěvu, a do toho křoví za nimi prostě vlezl. Protože jsem fotograf a jsem zvyklý se za foťák trošku schovávat, domluvil jsem se s nimi, že je budu nějakou dobu takto sledovat.”

Velkoformátové tisky vystavené v galerii Artwall zobrazují lidské tváře, do kterých se nesmazatelně vepsal život na ulici. Obličeje zobrazených modelů a modelek fungují jako záznamové médium životních příběhů, které nelze jednoduše zakrýt make-upem. Technická dokonalost snímků může na první pohled působit reklamním dojmem a evokovat estetiku fashion fotografie, při bližším ohledání však vynikne znepokojivý kontrast mezi stylizovanou formou a reálnými tvářemi, poznamenanými drsnými podmínkami života na ulici. Právě prostřednictvím tohoto kontrastu mají potenciál podchytit pozornost kolemjdoucích. „Projekt staví na protikladech: Zatímco většina lidí odvrací od bezdomovců pohled, esteticky přitažlivá forma vystavených fotografií a jejich rozměry lákají naši pozornost. V galerii na zdi pod Letnou jsou tváře bezdomovců všem na očích, ale skuteční ,Letenští' zůstávají pro většinu Pražanů neviditelní," shrnuje jedna z kurátorek výstavy Zuzana Štefková.

„Výstava v galerii Artwall zkoumá konfliktní vztah bezdomovectví a veřejného prostoru. Toto téma ilustruje na příkladu letenských bezdomovců, kteří byli donuceni opustit svůj habitat a ,odklidit se' . Nikdo už jim ale neřekl kam,” dodává spolukurátorka projektu Markéta Dolejšová. Otázka možných podob využívání veřejného prostoru lidmi bez domova bude dále rozvedena prostřednictvím diskuze, která proběhne v rámci doprovodného programu výstavy. Přesný termín a místo konání diskuze budou upřesněny v následujících týdnech na webových stránkách galerie Artwall.

Projekt byl iniciován Centrem pro současné umění Praha o.p.s., v současnosti výstavní program realizuje c2c Kruh kurátorů a kritiků. Projekt je realizován pod záštitou radního hl.m. Prahy, ing. Václava Novotného

Partnery projektu jsou hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR a Národní technická knihovna. Mediálními partnery projektu jsou: Aktuálně.cz, Radio 1, A2, Artmap, Kulturissimo.cz, Goout a časopis FotoVideo.

Na realizaci projektu se dále podíleli: Havas, Pink Productions, Kinorama a Holubovicz.