TZ: Oslavy 90. výročí založení Sbírky francouzského umění 19. a 20. století

Oslavy 90. výročí založení Sbírky francouzského umění 19. a 20. století / Národní galerie v Praze: Veletržní palác / Praha / 7. 7. 2014

Oslavy 90. výročí založení Sbírky francouzského umění 19. a 20. století

Tento rok Sbírka francouzského umění Národní galerie v Praze slaví 90. let od svého založení. V rámci oslav tohoto výročí jsme pro návštěvníky připravili cyklus přednášek a doprovodných programů, které přiblíží skvosty této významné sbírky. Přednášky budou opět zahájeny počátkem září. Veřejnost je ale již nyní zvána k návštěvě této mimořádné kolekce, kde jsou nově představena další malířská a sochařská díla společně s dokumentačním materiálem zaměřeným na historii a utváření Sbírky francouzského umění 19. a 20. století.

Elegantní sbírka se sídlem ve Veletržním paláci představuje proměny francouzského umění od romantismu 19. století k umělcům otevírajícím cestu umění 20. století. Na procházce dějinami přelomového období moderního umění diváky skrze svá díla budou doprovázet ti nejslavnější umělci: Eugène Delacroix, Jean-Baptiste Camille Corot, Camille Pissarro, Auguste Rodin, Claude Monet, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Henri Rousseau, Paul Cézanne, Henri Matisse a další. Zároveň mohou návštěvníci obdivovat působivý soubor děl Pabla Picassa, který díky svému rozsahu a kvalitě patří mezi středoevropské unikáty.

Počátky kolekce francouzského umění jsou spjaty s rozvojem moderního českého umění a zájmem o dění v pařížském uměleckém prostředí. Rozhodující byl rok 1923, kdy československý stát zakoupil významný soubor obrazů, plastik, kreseb a grafik z rozsáhlé výstavy Francouzské umění 19. a 20. století pořádané Spolkem výtvarných umělců Mánes. Ve 30. letech sbírka byla obohacena státním nákupem dalších stěžejních děl kolekce. Po druhé světové válce došlo k omezení akviziční činnosti, přesto se však podařilo získat několik důležitých děl umělců Edgara Degase, Claude Moneta a Henriho Laurense. Soubor Národní galerie v Praze významně obohatila roku 1960 část proslulé kolekce Vincence Kramáře, především o díla kubistického období Pabla Picassa, Georgese Braqua a Andrého Deraina. Významnou akvizicí posledních let se stala v roce 2009 malba Paula Signaca Parník L´Hirondelle na Seině (1901) zakoupená Českým státem.

Veletržní palác

Dukelských hrdinů 47

170 00 Praha 7

Vstupné v rámci prohlídky Veletržního paláce a jeho stálých expozic moderního a současného umění:

Základní 180 Kč

Snížené 90 Kč

Rodinné 240 Kč

Školní skupina 20 Kč

Pro opakované návštěvy doporučujeme nákup roční vstupenky.