TZ: D.O.M.E.K. - První bestseller o současné architektuře pro děti vychází v češtině

D.O.M.E.K. / Jana Kostelecká / Praha / 2014

První bestseller o současné architektuře pro děti vychází v češtině!

D.O.M.E.K. (Důvtipná obrázková mozaika efektních konstrukcí)

D.O.M.E.K. je ilustrovaný (nejen) architektonický průvodce po 35 nevšedních domech z celého světa. Je určený pro děti a dospělé, kteří se chtějí bavit a přitom se dozvědět něco o současné architektuře.

„Chtěli jsme ukázat, jak různorodé mohou domy být a jak fascinující je architektonické umění. Představené domy jsou překvapivé, občas výstřední a všechny lidé užívají,“ říká jeden z autorů, Daniel Mizieliński.

D.O.M.E.K. ukazuje, že každý dům navrhli konkrétní architekti pro konkrétní obyvatele. Ukazuje, jak návrh a konstrukci každého domu ovlivňuje mnoho faktorů: představy jeho majitelů, povětrnostní podmínky, umístění, množství peněz, architektova vynalézavost, časové omezení pro výstavbu, typ materiálu, ze kterého bude postaven, potřeba využití již existujícího domu, okolí stavby apod.

Nejstarší navštívený dům byl postaven v roce 1963, ale většina ostatních pochází z počátku 21. století.

21 domů se nachází v Evropě, 5 v Severní Americe, 1 v Jižní Americe, 7 v Asii a 1 v Austrálii. Společně s návštěvou jednotlivých domů tak čtenář objede celý svět.

Kniha D.O.M.E.K. vyšla poprvé v roce 2008 v polském nakladatelství Dwie Siostry. Do dnešního dne vyšla ve Spojených státech amerických, Spojených arabských emirátech, Číně, Dánsku, Nizozemí, Austrálii, Velké Británii, Francii, Německu, Itálii, Litvě, Rusku, Španělsku, na Novém Zélandě a připravuje se překlad do japonštiny a korejštiny. Celosvětově se doposud prodalo na 60 000 výtisků.

D.O.M.E.K. napsali a nakreslili Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński, ilustrátoři a grafičtí designéři, autoři mnoha úspěšných a oceňovaných knih pro děti (BolognaRagazzi Mention 2010 za knihu Co z Tebe vyroste?, Prix Sorcières 2013 a Premio Andersen 2013 za knihu Mapy).

Jedním z domů, které jsou v D.O.M.K.U. představeny, je i slavný dům čerstvého držitele Pritzkerovy ceny - Shigeru Bana - dům se závěsy místo obvodových zdí.

„D.O.M.E.K. rozhodně doporučuji. Ani ne tak pro zábavný grafický design knihy, který přitažlivou formou seznamuje čtenáře s moderní architekturou, ale především proto, že ukazuje šíři možných přístupů k tvorbě domu – rozšiřuje tak všeobecně zažitou představu o tom, jaký by dům ,měl‘ být. V tomto ohledu kniha významně podporuje kreativitu a vychovává k toleranci. A to vše zábavnou a přitažlivou formou. Můžeme od knihy chtít víc?“

Antonín Novák, pedagog FUA TU v Liberci, architekt roku 2013, spoluzakladatel Atelieru DRNH

D.O.M.E.K. by chtěl inspirovat rodiče, prarodiče, kamarády či učitele, aby společně s dětmi podnikali objevitelské výpravy do svého okolí a pátrali společně po zajímavých stavbách, které jejich pozornost zatím neupoutaly. Za tímto účelem jsou na webových stránkách knihy (www.domek-knizka.cz) ke stažení pracovní listy, které jsou určeny nejen pro učitele, ale i pro rodiče.

Architekti, jejichž domy jsou v knize ukázány: Peter Vetsch (Vetsch Architektur), Antti Lovag, IAN+, Ken Shuttleworth (make), Steven Holl, Kengo Kuma, Shigeru Ban, Nader Khalili, Julien de Smedt a Bjarke Ingels, Tom Chudleigh, Krzysztof Wodiczko, Willem Neutelings a Michiel Riedijk, Matti Suuronen, Mount Fuji Architects Studio, Drew Heath, Jo Crepain, Witold Lipinski, Gary Chang, MVRDV, Terunobu Fujimori, Ada Tolla a Giuseppe Lignano (LOT-EK Studio), Stefan Eberstadt, Alvaro Leite Siza Vieira, Michael Jantzen, Masaki Endoh a Masahiro Ikeda, Maartje Lammers a Boris Zeisser, Przemo Lukasik, Laurie Chetwood, Emilio Ambasz, Werner Sobek, Andreas Strauss, Dré Wapenaar, Tadao Ando, Rem Koolhaas, Muricio Pezo a Sofia von Ellrichshausen

A pokud by vás zajímalo, jak může vypadat dům, který se v zimě chová jako želva, když zatahuje hlavu do krunýře, stačí nalistovat stranu 116.

D.O.M.E.K. je k dostání na adrese: www.domek-knizka.cz

Cena: 310 Kč

Protože jsme chtěli, aby byla kniha co nejvíce cenově dostupná, rozhodli jsme se ji prodávat převážně prostřednictví internetového e-shopu. Pro ty, kteří budou mít možnost si ji osobně vyzvednout, jsou připravena dvě výdejní místa, jedno v Praze (knihkupectví Page Five) a jedno v Brně (obchod Leporelo+), ostatním bude kniha zaslána prostřednictvím České pošty.

D.O.M.E.K.

Rozměr: 200 x 200 mm

Vazba: pevná

Rozsah: 152 stran

Doporučený věk: 6+

ISBN 978-80-260-5657-7

www.domek-knizka.cz

www.facebook.com/DOMEK.knizka

Reklamní spot ke knížce:

Tomáš Luňák (režie), Dušan Tománek (kamera), Petr Říha (střih), Viktor Ekrt (zvuk), Iva Jakeš - Bistro 8 (dorty), Anna Issa Šotolová (grafika), Adam, Jáchym, Marjánka a Zachariáš (jedli dorty).

https://www.youtube.com/watch?v=vZXfHcvEgTc

Výdejní místa online prodeje:

PRAHA: Knihkupectví Page Five, Veverkova 5, Praha 7, Po-Pá 12.00-19.00, So 12.00-16.00

BRNO: Leporelo+, Dům umění města Brna, Malinovského náměstí 2, Brno, Út-Ne 10.00-18.00