TZ: Výluka - Moving Station se zavírá

Výluka / Moving Station / Plzeň / 28. 6. 2014 od 16h

Plzeň – A je to tu! Moving Station se zavírá. Po čtrnácti letech od prvního vstupu do bývalé odjezdové budovy nádraží Plzeň Jižní Předměstí, zavíráme. Jenom na rok, nebojte se. V Hemžící se zastávce - Moving Station se odehrála setkání s umělci z celého světa i s řadou místních tvůrců a byli jsme svědky mnoha zajímavých startů, nečekaných setkání a objevů. Prokázali jsme, že otevřený kulturní prostor pro experimentující alternativní umělecké projekty Plzni sluší. Pokud se Vám chce spolu s námi zavzpomínat a setkat se, než se vrata uzavřou. V sobotu 28. října od 16:00 proběhne společné poslední celodenní setkání na Jižáku, pod názvem VÝLUKA. Nepůjde o poslední akci v pravém slova smyslu, ale o poslední akci před rekonstrukcí.

A na co se můžete v sobotu těšit? „Společně zavzpomínáme na slavné začátky, potkáme se s těmi, kteří naším nádražím prošli, připomeneme si některé slavné projekty a hlavně si užijeme společný den. Bude výstava, promítání, bazar věcí po rekonstrukci nevyužitelných, muzika i trochu dalších chuťovek. A také vám představíme podobu budoucího nádraží i všechny naše záměry“, popisuje sobotní odpoledne na Jižáku Lenka Hodoušová z kulturního centra JOHAN.

Na Moving Station („Jižáku“) se prezentovaly současné trendy především z oblasti živého umění s důrazem na experimentální divadlo, výtvarné umění, projekty prostupující napříč žánry a druhy umělecké tvorby (tzv. site specific projekty). V budově pracuje nezávislé divadlo TYAN, fungovala ženská divadelní skupina Evrybáby, či nezávislé divadlo Víc než chleba. V budově také průběžně zkoušely hudební skupiny, byl vytvořen výtvarný ateliér. Velkého ohlasu získaly výstavy výtvarného umění. A co bude se starým dobrým Jižákem teď?

„Budova, mimochodem byla postavena již v roce 1904, má před sebou roční rekonstrukci, získá nové sítě, kový vnější kabát, ale také nový víceúčelový sál - „black box“. Vzniknout zde také nové zkušebny, studia a ateliéry. No a my se těšíme, že koncem května již budeme znovu budovu otvírat, již teď promýšlíme reprezentativní program. Moc se těšíme,“ říká nadšeně umělecký ředitel Roman Černík.