TZ: Máš umělecké střevo? 2014

V pražském Veletržním paláci se 16. května konalo finále již tradiční soutěže Máš umělecké střevo?, která přibližuje současné výtvarné umění žákům a studentům středních škol a gymnázií. Do finále postoupilo celkem 25 projektů od studentů škol z celé České republiky. Projekty posuzovala odborná porota tvořená členy lektorských oddělení a kurátory Národní galerie, Moravské galerie, Východočeské galerie Pardubice, Centra současného umění DOX a pracovníky Ceny Jindřicha Chalupeckého, nejprestižnější české umělecké ceny. Nejzajímavější projekt podle poroty představili studenti z pražského Gymnázia Elišky Krásnohorské. Na druhém a třetím místě skončily projekty studentů Gymnázia Josefa Ressela z Chrudimi, respektive studentů ŠŠ Náhorní Praha 8.

Pro letošní pátý ročník soutěže Máš umělecké střevo? vybrali organizátoři soutěže společné téma „Slovo je umění“, které se věnuje tématu písmene, slova, věty nebo textu ve vizuálním ztvárnění. Výsledné práce studentů měli vycházet ze zmíněných námětů. Jejich ztvárnění, volba umělecké přístupu nebo média byla však zcela na nich. Bylo možné využít jak tradiční (např. malba, socha, grafika) tak nová média (video, fotografie, počítačová animace, využití sociálních sítí apod.). Při celkovém hodnocení se porota rozhodovala pouze podle kvality samotného díla a splnění zadání.

Celostátního finále se zúčastnilo na dvě stovky studentů z desítek škol i se svými pedagogy. Odbornou porotu nejvíce zaujal projekt „Podepište se, prosím“ studentů Hany Komárkové a Michala Wernera. Ve své práci se zaměřili na obyčejný podpis, který však vnímali jako jedinečné umělecké dílo, které dokáže vytvořit každý. Stovky posbíraných  podpisů pak zajímavě instalovali přímo v prostoru galerie. „Svou práci nepovažujeme za dokončenou, naopak může se rozvíjet do nekonečna,“ říká Michal Werner. Odměnou pro autory vítězného projektu je putovní cena od umělkyně Pavly Scerankové, vstupy go galerií zdarma, věcné ceny či možnost navíc vystavovat své práce na Grafickém bienále v Brně. Vítězná škola také bude vybavena grafický tablety společnosti Wacom. Cenu vítězům předal umělec a ředitel školy Scholastika Ondřej Brody. Na stupních vítězů se umístily ještě projekty „Měřit slova“ studentů Gymnázia Josefa Ressela z Chrudimi a projekt „Oblečení mluví“ studentek SŠ Náhorní Praha 8.

„Naším hlavním cílem je motivovat studenty a nabízet jim zajímavé podněty, které umění přináší. Chceme zprostředkovávat současné umění nejmladší generaci a ukázat jim jeho možnosti. Zároveň je pro nás důležitý fakt, že se stáváme partnerem učitelů a vnášíme do výuky nové prvky,“ říká Ondřej Horák.

„Velmi mě potěšila vysoká úroveň všech přihlášených děl, vybrat mezi nimi vítěze bylo skutečně těžké,“ dodává Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art+Antiques a předseda poroty.

Letošní ročník soutěže Máš umělecké střevo? byl věnovaný světoznámému umělci Jiřímu Kolářovi, od jehož narození letos uplynulo 100 let. Proslavil se svými kolážemi a rolážemi, které často pracovaly s námětem vystřihovaných slov a textů. Jiří Kolář patřil mezi zakládající členy Ceny Jindřicha Chalupeckého (spolu s Václavem Havlem a Theodorem Pištěkem), která letos slaví 25. výročí a stojí za soutěží Máš umělecké střevo?.

Nový ročník soutěže bude vyhlášen v září 2014 a poprvé bude určen také žákům základních škol.