Top10 začátku května

Finalisté Turner Prize; cena Gloria musaealis; nový tým Ceny Oskára Čepana; výzva k přihláškám na Bienále Benátky; začal Nový zlínský salon; Festival muzejních nocí; vyhlášení Grand Prix architektů; Týden města Brna; zemřel Cornelius Gurlitt; zahájen doprovodný program CJCH.

1/ Finalisté Turner Prize Ve středu 7. května proběhlo v londýnské galerii Tate vyhlášení finalistů třicátého ročníku Turner Prize. Letos byli na prestižní britskou cenu nominováni Duncan Campbell, Ciara Phillips, James Richards a Tris Vonna-Michell. Čtveřici spojuje práce s novými médii. Od 30. září bude v prostorách Tate Britain probíhat výstava prací finalistů, vítěz bude vyhlášen na začátku prosince (zde a zde).

2/ Gloria musaealis Ve čtvrtek 15. května proběhlo v pražském Obecním domě slavnostní předání cen Gloria musaealis 2013. Z expozic zaměřených na výtvarné umění se v rámci dvanáctého ročníku cen prosadila výstava Kotěra. Po stopách moderny… z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která skončila na druhém místě, hned za ní se umístil projekt Západočeské galerie v Plzni Palmy na Vltavě. Primitivismus, mimoevropské kultury a české výtvarné umění 1850–1950. V oblasti muzejních publikací byla nejvýše oceněna kniha Mladí lvi v kleci. Umělecké skupiny německy hovořících výtvarníků z Čech, Moravy a Slezska v meziválečném období vydaná Oblastní galerií v Liberci. Cenu Českého výboru ICOM získal GASK za výstavu Images for Images. Artists for Tichý – Tichý for Artists (zde).

3/ Nový tým Ceny Oskára Čepana Do nového ročníku vstupuje Cena Oskára Čepana s novým realizačním týmem. Koordinátory jsou výtvarník Tomáš Džadoň (rozhovor s ním naleznete zde) a kurátorka Barbora Šedivá. Dalšími členy jsou Zuzana Palicová, které má na starosti doprovodné programy a produkci, Lubica Drangová na PR a grafik Boris Meluš. Změny se dočkala také výstava finalistů, jež se tradičně konala v Bratislavě, pro letošek však bude probíhat v Žilině (zde).

4/ Výzva k přihláškám na Bienále Benátky

5/ Nový zlínský salon V úterý 13. května byla zahájena přehlídka současného českého a slovenského umění Nový zlínský salon 2014. Letošního, v pořadí již sedmého ročníku přehlídky, jež navazuje na tradici salonů, které v letech 1936 až 1948 pořádala firma Baťa, se účastní bezmála stovka umělců. V rámci programu je udělena tzv. pocta ve formě samostatné výstavy Janě Želibské a Miloši Šejnovi, kteří, každý jiným způsobem, reflektují ve svém díle vztahy těla a krajiny. Více k programu zde a zde.

6/ Festival muzejních nocí

7/ Grand Prix architektů

8/ Týden města

9/ Zemřel Cornelius Gurlitt Ve věku jedenaosmdesáti let zemřel 6. května sběratel umění Cornelius Gurlitt, jehož kontroverzní sbírka byla před dvěma lety objevena v jeho mnichovském bytě. Umělecká díla by se podle závěti měla dostat do Muzea výtvarného umění v Bernu, které je uvedeno jako ničím neomezený univerzální dědic sbírky (zde).

10/ Doprovodný program CJCH Letošní ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého zahájil svůj doprovodný program. V rámci projektu 555 proběhla 13. května v planetáriu ve Stromovce a následně v kině Bio OKO prezentace prvního finalisty, Richarda Loskota (zde). V pátek 16. května se ve Veletržním paláci uskutečnilo finále soutěže určené žákům středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Z celkem 25 projektů, jež do finále postoupily, nakonec vyhráli studenti z pražského Gymnázia Elišky Krásnohorské (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.